Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 26227 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Heilige Cyprianus met kerkhof

Desteldonkdorp (Gent)
Oorspronkelijke éénbeukige georiënteerde kerk van vier traveeën, uit begin veertiende eeuw. Koor heropgebouwd in 1541, uitbreidingen omstreeks 1597 en verscheidene herstellingen in de 17de eeuw. Volgens kadastergegevens van 1904 werd de kerk bij de restauratiewerken, die vermoedelijk circa 1900 plaats vonden, vergroot. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens, een ereperk voor de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen en een imposante bakstenen grafkapel met ervoor een calvarie.


ID: 301349 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omgeving bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker werd gesticht in 1874 met typisch radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de neogotische basiliek van 1875-77, ontworpen door Van Hoecke-Peeters.


ID: 26777 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Groot Begijnhof (Gent)
Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk. Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Calvarieberg onder portiek met versierde puntgevel opgericht in 1875 tegen de oostgevel naar ontwerp van J. Bethune.


ID: 26487 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Louis Van Houttestraat 60 (Gent)
Parochiekerk met geplaveid en door muurtje afgesloten voorpleintje met calvarie volgens gedenksteen opgericht in 1943. Eenvoudige neogotische kapel met een beuk van zes traveeën lang met recht afgesloten lager koor van drie traveeën. Een stichtingssteen vermeldt het jaartal 1871 en de architect Alphonse Vossaert.


ID: 216340 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bernadette

Sint-Bernadettestraat 247 (Gent)
Parochiekerk in modernistische stijl, gerealiseerd in 1967-1968 naar ontwerp van architecten Leo Lefebure en André Platel, onder leiding van bouwonderneming Charles en Julien Van Caneghem. De kerk vormt een samenstel van blokvormige volumes onder platte daken. Deels vrijstaande toren met een uitkragende bekroning. Verder nog arduinen kruis met Christusfiguur in kunststeen en arduinen monument met een sculptuur in witsteen van de Heilige Bernadette.


ID: 21247 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 8772 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Edingseweg 539 (Geraardsbergen)
Neogotische hallenkerk, gedateerd 1843 boven de poort in de westgevel, gelegen tussen de nieuwe pastorie en de school, en er enigszins van geïsoleerd door een asfaltpleintje vooraan en een omringend kerkhof met graftekens.


ID: 8791 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hof Van Lierstraat (Geraardsbergen)
Kruis met gepolychromeerd beeld op de hoek met de Bovenkassei.


ID: 8802 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Jan De Coomanstraat 42 (Geraardsbergen)
Gesloten hoeve met deels witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een geplaveid erf, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 8767 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kouterstraat 20-22 (Geraardsbergen)
Grote gesloten hoeve uit midden 19de eeuw gelegen nabij de Kwadestraat, van waaruit het geheel als volume in het landschap belang krijgt.