Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 35977 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Wellingstraat 92-94 (Destelbergen)
Twee lage, aaneengebouwde boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag en ieder drie traveeën, onder zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1800.


ID: 35978 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wellingstraat 95 (Destelbergen)
Voormalige hoeve met witgeschilderde, losse bestanddelen. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak met links een zijaandak, waarschijnlijk daterend uit de 18de eeuw. Bakhuis van het samengestelde type gesitueerd achter de haag aan de straatzijde. Dienstgebouw met stallen en dwarsschuur parallel aan de straat.


ID: 35982 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zandrede 34 (Destelbergen)
Met de rugzijde aan de Zandrede palend alleenstaand boerenarbeidershuis. Tuintje met haag en ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Baksteenbouw van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.


ID: 78500 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne van 1923

Schoorbakkestraat 23-25 (Diksmuide)
Voormalige rijkswachtkazerne van 1923, tot 1969 in gebruik, nu louter in gebruik als woningen. Twee losstaande lage woningen onder pannen zadeldaken met getrapte zijgevels, tuinwijkidioom zie ligging in deels ommuurde tuintjes met bewaarde roodgeschilderde pomp. Opgebouwd uit verankerde betonblokken met uitgewerkte plint, deels beschilderd en deels gecementeerd.


ID: 39007 | Bouwkundig element

Tramsite Schepdaal

Ninoofsesteenweg 955 (Dilbeek)
Eind 19de-eeuwse halte en tramstelplaats van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen gelegen op een lang perceel ten noorden van Ninoofsesteenweg op de hoek met de Wijgaardstraat.


ID: 207006 | Bouwkundig element

Hoeve

Zavelstraat 34 (Dilbeek)
L-vormig ingeplante 19de-eeuwse hoeve met omhaagde boomgaard ten noorden.


ID: 86068 | Bouwkundig element

Gietijzeren pomp met waterbekken

Haagstraat (Dilsen-Stokkem)
Gietijzeren pomp met waterbekken, gelegen op de hoek met de Hoogbaan, vóór de kerk en daterend van 1866.


ID: 71552 | Bouwkundig element

Gietijzeren pomp

Kempenstraat (Dilsen-Stokkem)
Gietijzeren pomp vóór huis nummer 71, op de hoek met de Schiervellaan.


ID: 87762 | Bouwkundig element

Gietijzeren monument in neogotische stijl

Heuvelplein (Essen)
Merkwaardig gietijzeren monument met pomp, in 1836-44 opgericht voor de vijf Belgische vrijwilligers die op de Heuvel te Essen sneuvelden tijdens de Belgische Revolutie van 1830.