Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 78584 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Vladslohofstraat 1 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode. Losstaande roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), in het vierkant rondom een erf met bewaarde bakstenen stoepen. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met naar de straat gerichte voorgevel in voortuin.


ID: 78600 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wijnendalestraat 184 (Diksmuide)
Historische hoeve, als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. De hoeve was dan gelegen op een groot perceel met boomgaard; drie gebouwen U-vormig rondom een erf gegroepeerd, waarvan ten noorden het nu nog bewaarde boerenhuis met kern uit de 18de eeuw, mogelijk deels uit 17de eeuw. 19de-eeuws bakhuis van het eenledige type. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve zware schade op, zie de heropgebouwde nutsgebouwen en mogelijk schade aan het boerenhuis.


ID: 78601 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kasteel

Wijnendalestraat 196 (Diksmuide)
Historische hoeve; volgens info van de vorige eigenaar wordt de hoeve ook "Waterkasteel" genoemd. Erftoegang ten noorden via de Wijnendalestraat (gemarkeerd door een dreef van eiken) en ten zuiden via de Limaerstraat (eveneens met dreef); omgeven door weiden. De site is alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op dat moment nog in een sterk bebost gebied, aansluitend bij de bossen rond het "Château Ter Heyde".


ID: 135086 | Landschappelijk geheel

Sint-Wivina-abdij en Wolfsputten

Dilbeek, Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Dilbeek en omvat het Sint-Alenapark, de Wolfsputten en de Sint-Wivina-abdij, de Benedictinessenabdij omstreeks 1125 gesticht als priorij afhankelijk van de abdij van Affligem. Het complex omvat nog een aantal waardevolle abdijgebouwen en typische ingrediënten van een kloostertuin. De Wolfsputten danken hun ontstaan aan de ontginning van de kalkhoudende, fijnkorrelige Lediaan zandsteen. Verder omvat het gebied ook het Sint-Alenapark, begin 18de eeuw tegen de terreinhelling aangelegd.


ID: 38990 | Bouwkundig element

Brugmanshof

Armveldweg 56 (Dilbeek)
Eind 18de, begin 19de-eeuwse gesloten hoeve met vergrotingen uit eind 19de eeuw, gelegen in de landelijke omgeving van de Pedevallei, naast en ten noordoosten van het spoorwegviaduct.


ID: 39062 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met beuk

Assestraat 48 (Dilbeek)
Eénlaags gebouw (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw, oorspronkelijk langgestrekte hoeve in vakwerkbouw, later gedeeltelijk versteend, beschaduwd door een beuk.


ID: 212384 | Bouwkundig element

Hoeve

Bekkerzeelstraat 11 (Dilbeek)
U-vormig ingeplante hoeve met voornamelijk 19de-eeuwse losse bestanddelen gelegen tegen de autosnelweg in een bocht van de straat, met het woonhuis ten westen, parallelle stallen ten oosten en ten noorden een langsschuur.


ID: 39032 | Bouwkundig element

Personaatshof

Bodegemstraat 300 (Dilbeek)
Historische gesloten hoeve met gebouwen uit de 19de eeuw, gelegen op een omhaagd en beboomd domein met een met gras begroeid en gekasseid erf en een gekasseide oprit.


ID: 39069 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve van 1862

Bruggeveldstraat 38 (Dilbeek)
Alleenstaande kleine langgestrekte hoeve van 1862, gedateerd door de vierkante gevelsteen boven de deur met inscriptie en door jaarankers op de achtergevel.


ID: 206945 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Brusselstraat 287 (Dilbeek)
Langgestrekte eind 19de-eeuwse hoeve sterk achteruit gelegen ten opzichte van de straat en bereikbaar via een lange oprit.