Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 28410 | Bouwkundig element

Herenhuis en weverij

Grote Herreweg 164 (Kluisbergen)
Herenhuis met bakstenen gevel in art-nouveaugetinte stijl, naar verluidt gebouwd in 1910. Ernaast aanleunend bedrijfsgebouwtje, naar verluidt vroeger weverij.


ID: 28397 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bedrijfsgebouwen

Grote Herreweg 27-29 (Kluisbergen)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw met aangebouwd bedrijfsgedeelte. Ernaast gedeelte van de oude maalderij en aansluitend woning, burelen en magazijnen van 1945 naar ontwerp van architect J. Reyntjens.


ID: 28446 | Bouwkundig element

Bronwaterfabriek L' Hermitage

Hoogbergstraat 13-19 (Kluisbergen)
Gebouwengroep van voormalige bronwaterfabriek L'Hermitage van bronwater Pax, in de volksmond naar verluidt bekend als 't Waterkot, opgericht bij twee oude bronnen in begin 20ste eeuw.


ID: 28445 | Bouwkundig element

Boerenwoning met bijgebouwen

Hoogbergstraat 6 (Kluisbergen)
Boerenhuis, naar verluidt voorheen een jachthuis op de Hotondberg. Gewitte verankerde bakstenen woning van acht traveeën met brede poorttravee rechts, onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bijbehorende schuur en stal vervangen door bescheiden bedrijfsgebouw van Colinabronnen.


ID: 28416 | Bouwkundig element

Korenwatermolen Pansemont molen

Hoogweg 19 (Kluisbergen)
Korenwatermolen gelegen aan een zijweg, voorheen een dreef, aan de Meulenbeek met spaarvijver. Molen daterend uit de 17de eeuw, inrichting naar verluidt gesloopt in 1958.


ID: 28420 | Bouwkundig element

Weverij Tissage du Ruyen

Kapellestraat 5-7, 3A-B (Kluisbergen)
Links van de fabriekspoort, typische bakstenen elektriciteitscabine uit de jaren 1920 en rechts conciërgewoning van de fabriek. Erachter gelegen voormalige weverij onder beglaasde sheddaken en behouden ronde fabrieksschoorsteen.


ID: 28422 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij en twijnderij Utexbel

Kapellestraat 70-72 (Kluisbergen)
Katoenspinnerij en twijnderij voorheen spinnerij, twijnderij en ververij Reyntjens, opgericht door Henri Reyntjens in 1907. Van de oudste gebouwen is niets bewaard. Bureelgebouwen en conciërgewoning in modernistische baksteenarchitectuur van 1940 door architect P. Goolaerts, confer gevelsteentjes.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 28304 | Bouwkundig element

Kettingenfabriekje

Kettingweg 2-4 (Kluisbergen)
Kettingenfabriekje, volgens eigenaar opgericht in 1924 en later uitgebreid, nog steeds in werking.


ID: 28346 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Keuzelingsstraat 29 (Kluisbergen)
Semi-gesloten hoeve van baksteen, ingeplant aan buitenstraatbocht. Onregelmatig en deels gekasseid erf met open toegang op de zuidoosthoek. Aanleg minstens gedeeltelijk opklimmend tot de 18de eeuw doch gebouwenbestand later deels vervangen en voornamelijk in het derde kwart van de 19de eeuw ten zuiden uitgebreid.