2943 resultaten
ID: 27292 | Bouwkundig element
Pamelekerkplein 2-3, 1A-B (Oudenaarde)
Lichtgeelgeschilderde kloostergebouwen met in grote lijnen T-vormige plattegrond en volledig ommuurde kloostertuin ten zuiden. Vermoedelijk opgericht in de tweede helft van de 13de eeuw. Huidige kloostergebouwen vermoedelijk grotendeels daterend van na de zware beschadiging bij de belegering van Oudenaarde in 1684. Neogotisch bakstenen en witgeschilderd poortgebouwtje met drie licht getoogde deurtjes in rechthoekige grijsgeschilderde omlijsting met kroonlijst. Kapel ingeplant ten zuidwesten van het complex met ten zuiden ervan een lage overwelfde gang onder lessenaarsdak.
ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.
ID: 27481 | Bouwkundig element
Serpentsstraat 2 (Oudenaarde)
Groots onderkelderd herenhuis, gebouwd circa 1910 achterin grote volledig ommuurde beboomde tuin. Zeven traveeën en twee bouwlagen gescheiden door een geprofileerde cordon onder gewolfd schilddak. Bakstenen lijstgevel met muizentand, klassiek hoofdgestel en hoeklisenen, versierd met gele baksteenlijsten op gecementeerde plint.
ID: 27664 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Amelbergastraat 1 (Oudenaarde)
Pastorie, staand op een oud vroeger boerenerf waarvan het huis midden 19de eeuw werd vergroot. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit midden 19de eeuw, ingeplant opzij van ruime tuin, bij testament in 1897 geschonken aan de kerkfabriek om te dienen als pastorie. Aan de straat tuin afgesloten door bakstenen muur van 1909 en muur met hekwerk; een breed en smal ijzeren toegangshek, beide tussen bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat.
ID: 44275 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 122 (Oudenburg)
Villa uit de jaren 1950 met typisch hoog dak, in ommuurde tuin.
ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.
ID: 45616 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 103 (Oudenburg)
Het neoclassicistisch landhuis met ommuurde tuin dateert van 1909 en werd vergroot in 1914. Het werd gebouwd als buitenverblijf voor de Oostendse vishandelaar C. Willems, die in 1907 eigenaar werd van de tot dan toe onbebouwde grond.
ID: 45635 | Bouwkundig element
Zandvoordsestraat 97 (Oudenburg)
Vrijstaand bakstenen dubbelhuis van laatste kwart 19de eeuw van vijf traveeën en twee bouwlagen in ommuurde tuin.
ID: 72459 | Bouwkundig element
Loostraat 1 (Oudsbergen)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van twee traveeën, een vierkante, voorstaande westtoren, en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Mergelstenen schip op plint van breuksteen, voornamelijk Maaskeien, met hardstenen afwerking.
ID: 40481 | Bouwkundig element
Brusselsesteenweg (Overijse)
Barokke bedevaartkerk uit de 17de eeuw gelegen in het gehucht Jezus-Eik. In de 17de eeuw was het kleine gehucht nog volledig omgeven door het Zoniënwoud. Vandaag ligt het aan de grens van het woud. Tegen het koor ten zuidoosten aangebouwde rectorswoning, later pastorie. De woning vormt één geheel met de kerk sinds midden 17de eeuw. Ten noorden van de kerk voormalig, deels ommuurd, kerkhof met enkele bewaarde grafstenen.