Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 60677 | Bouwkundig element

Wijkkerk Mariadorp

Pyfferoenstraat 13 (Kortrijk)
Wijkkerk Mariadorp naar ontwerp van Luk Berkein, ingewijd in 1982. Genaamd naar Maria Pyfferoen die grond schonk aan de parochie om er een kapel te bouwen. Lichte baksteenbouw met variërend volumespel en schuingeplaatste muren verbonden door vensters; platte en lessenaarsdaken.


ID: 60219 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Rijselsestraat 24, Sint-Michielsplein 3 (Kortrijk)
In oorsprong één pand zie oude prentbriefkaarten, thans twee enkelhuizen van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht uitzwenkend zadeldak met Vlaamse pannen.


ID: 60144 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1927

Roggelaan 48 (Kortrijk)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1927 naar ontwerp van Remi Delarue (Anzegem). Neogotisch bedehuisje op kruisvormige plattegrond met polygonale apsis.


ID: 61023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


ID: 61032 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum

Rollegemplaats 14 (Kortrijk)
Voormalige noodkerk van 1905. Van 1929-1940 en van 1956-1982 gebruikt als parochiale bibliotheek. Pand van vijftien traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Lijstgevel geritmeerd door deurrisalieten bekroond met trapgeveltje, rondboogfries onder kroonlijst.


ID: 60196 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pius X

Sint-Elooisdreef 50 (Kortrijk)
Zaalkerk zonder toren, naar ontwerp van Jos Baert (Kuurne) gebouwd in 1958-1959. Puntgevel opengewerkt door glasraam van glas in beton. Drieledige overluifelde inkom. Links en rechts schuin aflopende muur.


ID: 60201 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein (Kortrijk)
De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk. Het is tevens een meesterwerk van de late of Sint-Lucasneogotiek in Vlaanderen en werd ontworpen door J. Coomans (1871-1937). Ze wordt ontworpen voor een stadsuitbreiding die door architect L. De Geyne geconcipieerd wordt rond 1900. De bevolkingstoename circa 1900 noodzaakt een stadsuitbreiding en het oprichten van een nieuwe parochie (1906). De kerk krijgt een centrale ligging binnen deze stadsuitbreiding; hierdoor wordt het monumentale karakter beklemtoond.


ID: 60213 | Bouwkundig element

Baggaertshof

Sint-Jansstraat 35 (Kortrijk)
Reeks van dertien kleine huisjes en kapel, gegroepeerd rond een rechthoekig ommuurd kruidentuintje, tevens met verschillende bomen onder meer een valse acacia, een hazelaar, een vlier, hulst en een zeldzame witte moerbeiboom.


ID: 60218 | Bouwkundig element

Kloosterkerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein (Kortrijk)
Noord-zuid-georiënteerde basilicale kerk, gelegen aan de noordzijde van het plein en langs drie zijden ingesloten door bebouwing. Voormalige kloosterkerk van het in 1773 afgeschafte Jezuïetenklooster (zie opheffingsbulle van paus Clemens XIV). Deze orde stond sinds 1587 in voor het onderwijs te Kortrijk. Het oorspronkelijke complex met school, kerk en klooster was gelegen tussen de Kasteelstraat, de Rijselsestraat, Oude Kasteelstraat en Papenstraat. Thans bleef enkel de kerk bewaard die heropgebouwd werd tussen 1950 en 1957 na bombardementen.


ID: 60795 | Bouwkundig element

Klooster van de dienstmaagden van de Zaligmaker of Immaculata

Steenstraat 57 (Kortrijk)
Klooster van de dienstmaagden van de Zaligmaker of Immaculata uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de straat gelegen klooster met bijhorende kapel. Eénbeukige kapel op rechthoekige plattegrond. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak.