Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 308954 | Landschappelijk element

Dries Sint-Pauwels

Dries (Sint-Gillis-Waas)
In Sint-Pauwels komen meerdere straten bijeen op een driehoekig grasplein, de Dries. De dries is nog steeds onbebouwd en ingericht als grasveld langs drie zijden afgeboord met een rij gekandelaarde platanen.


ID: 83801 | Bouwkundig element

Boerderij

Shondstraat 23 (Sint-Gillis-Waas)
Boerderij met woonhuis, schuur en braskot op begraasd erf met meidoornhaag.


ID: 3258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Michiels

Groenstraat 9-11 (Sint-Katelijne-Waver)
Het neoclassicistisch Sint-Michielskasteel wordt omgeven door een deels omgracht park en is bereikbaar via een kastanjedreef.


ID: 3269 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Rozendaal

Rozendaal 1-2, 3-5, 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.


ID: 131465 | Landschappelijk element

Knoteikenrij langs de Uilelei

Uilelei (Sint-Katelijne-Waver)
De knotbomenrij van zomereik (Quercus robur) langs de westzijde van de Uilelei, ten noordoosten van de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, bestaat uit een twintigtal knoteiken.


ID: 300279 | Landschappelijk geheel

Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)
Dit gebied is een open poldergebied opgebouwd uit pleistoceen dekzand afgedekt door een marien kleipakket. Op de zandruggen die het vlakke polderlandschap doorbreken liggen de dorpen ingeplant evenals de Graaf Jansdijk uit de 14de eeuw. De kreekrestanten met rietkragen, bomenrijen of graslanden zijn relicten van vroegere overstromingen. De polders werden ingedijkt in de 17de eeuw en worden gekenmerkt door een systematische ontginning in grote en regelmatige kavels.


ID: 58256 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Boterhoek 10 (Sint-Laureins)
Hoevetje op de hoek met Noordwegelken, erf afgesloten door meidoornhaag en ijzeren hek aan betonnen pijlers. Boerenwoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk in kern daterend uit eind 18de eeuw.


ID: 58261 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Middeldorpe 2 (Sint-Laureins)
Hoevetje met losstaande bestanddelen op begraasd en beboomd erf, met gracht en meidoornhaag aan de straat, volgens het kadasterarchief daterend van 1909.


ID: 58281 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlamingstraat 55 (Sint-Laureins)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan de Eeklose watergang en de hoek met de Comercaatsweg, reeds vermeld in 1550. Erf aan de straat afgesloten met hulsthaag en ijzeren hek. Gerenoveerde boerenwoning met vernieuwde bedrijfsgebouwen.


ID: 132716 | Landschappelijk element

Knotboom en hakhout van fladderiep

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
In de bosrand langs Cotthem staat, vermoedelijk als relict uit een kaphaag, een knotboom en een hoge hakhoutstoof. Deze traditioneel gesnoeide haag is aangelegd met fladderiep, die hier samen voorkomt met andere haagsoorten zoals haagbeuk, hazelaar en rode kornoelje. Fladderiep of ook steeliep genoemd is een zéér zeldzame soort en is de meest resistente soort tegen de iepenziekte.