Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4546 resultaten


ID: 300371 | Landschappelijk element

Twee knotessen langs de Bosbeek

Bosbeekstraat (Kapelle-op-den-Bos)
In een weiland langs de Bosbeek, die hier tevens de grens vormt tussen Nieuwenrode en Kapelle-op-den-bos, staan er op de perceelsrand langs deze beek twee knotessen. Het knotbeheer is al lang gestopt en de takken zijn ondertussen helemaal uitgegroeid. De dunste van de twee heeft een omtrek van 251 cm. Sinds het einde van de 18de eeuw, werd de Bosbeek onafgebroken begeleid door houtige beplantingen, zoals zichtbaar is op de kabinetskaart van de Ferraris en oude topografische kaarten. In de oevers is tevens hakhout van eik als oeverversteviging aangeplant.


ID: 134054 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinuskerk met tuin

Gemeenteplein 3 (Kapelle-op-den-Bos)
Pastorie gebouwd rond 1639 door de norbertijnenabdij van Grimbergen als dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën in traditionele bak- en zandsteenstijl, aanzienlijk uitgebreid en verhoogd in 1722-1725, omgeven door een ommuurde tuin van 46,5 are; sporen van heraanleg rond 1900; gedeeltelijk aangelegd in 1912 als openbaar 'Mariapark' met fraaie Lourdesgrot.


ID: 39807 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Vaartstraat 15 (Kapelle-op-den-Bos)
Langgestrekte hoeve met één verdieping en zadeldak, uit einde 18de - begin 19de eeuw.


ID: 131458 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk in gemeentepark Beaulieu

Kapellen (Kapellen)
De bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) aan de ingang van het gemeentepark Beaulieu, een voormalig kasteelpark, maakt een wezenlijk deel uit van de parkaanleg van dit domein.


ID: 13307 | Bouwkundig element

Villa Van Haeften

Christiaan Pallemansstraat 71 (Kapellen)
Neoclassicistisch kasteel opklimmend tot 1827, aangepast circa 1920 en in 1971-79.


ID: 131457 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij landhuis Heidehof

Kapelsestraat 45 (Kapellen)
De bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bij het landhuis Heidehof werd omstreeks 1890 aangeplant tijdens de aanleg van de tuin in landschappelijke stijl.


ID: 131419 | Landschappelijk element

Omringende beuken Sint-Antoniuskapel

Aveschoot (Kaprijke)
Zes onregelmatig gegroeide beuken omringen de Sint-Antoniuskapel. De bomen hebben zéér dichte plantafstanden wat doet vermoeden dat het hier om een uitgegroeide scheerhaag gaat.


ID: 131420 | Landschappelijk element

Lindenprieel in voortuin

Aveschoot 5 (Kaprijke)
Verschillende geleide en geknotte linden zijn in een cirkelvorm aangeplant. Ze staan aan de straatzijde, meer bepaald in de zuidelijke hoek van de tuin bij het burgerhuis. Het is een lindenprieel dat in de zomer voorzag in een schaduwrijke rustplaats.


ID: 300960 | Bouwkundig element

Dorpskom Lembeke

Heihoekse Kerkwegel, Lembeke-Dorp (Kaprijke)
De dorpskern van Lembeke ontplooit zich ter hoogte van Lembeke-Dorp rondom het voormalige kerkhof, voorzien van een lage bakstenen ommuring, met centraal de Parochiekerk Sint-Egidius.


ID: 132521 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Kasteel van Aveschoot

Kasteeldreef (Kaprijke)
De Kasteeldreef bestaat uit twee rijen van opgaande zomereiken en is circa 450 meter lang. De bomen zijn aangeplant met ruime plantafstanden en hebben hoge opgesleunde takvrije stammen en mooi ontwikkelde evenwichtige kruinen. Deze monumentale dreef is aangelegd eind 18de eeuw kort na de bouw van het nieuwe kasteel omstreeks 1785.