Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 28376 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof ter Planken met watermolenlandschap

Watermolenstraat 2 (Kluisbergen)
Kleinere 18de-eeuwse hoeve, in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen. Aan de plaatselijk overwelfde Molenbeek en de sterk opgehoogde straat, watermolen van het bovenslagtype, waarschijnlijk één van de twee korenwatermolens aan de Molenbeek te Kwaremont vermeld in 1577. De omgeving van de molen bestaat uit natte graslanden en ruigte in de beekvallei en akkers op het plateau. Langs de Molenbeek zijn nog restanten van de aanvoergeul en de inplantingsplaats van het spaarbekken aanwezig.


ID: 28453 | Bouwkundig element

Molen De Hotond

Zandstraat (Kluisbergen)
Molenromp van een stenen grondzeiler die op het einde van de 18 eeuw als graan- en oliemolen op de Hotondberg werd gebouwd op de plaats waar sinds de 17de eeuw een houten molen stond.


ID: 28458 | Bouwkundig element

Hoeve Paepscheure met watermolen

Zeelstraat 2 (Kluisbergen)
Achterin gelegen hoeve met boerenhuis met oude kern waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw of midden 19de eeuw. Aan de Molenbeek, overblijfselen van interessante watermolen, bakstenen molenhuis onder pannen zadeldak, waarschijnlijk nog grotendeels uit 17de of 18de eeuw.


ID: 28461 | Bouwkundig element

Hof ten Hove met watermolen

Zulzekestraat 12 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve, gelegen achter de kerk en naast de Beiaardbeek met kerkwegel ten noorden; rechte gekasseide toegangsdreef afgeboord door wilgen. Gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom ruim rechthoekige gekasseid erf.


ID: 28466 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Zulzekestraat 44 (Kluisbergen)
Voormalige semi-gesloten hoeve met haast vierkante aanleg, overwegend gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Ten oosten aan de straat, boerenhuis van zeven traveeën, onder pannen zadeldak met vlechtingen in rechter zijpuntgevel, waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw en met 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 58821 | Bouwkundig element

Oude Molen

Boslaan (Knokke-Heist)
De Oude Molen of Le Vieux Moulin, ook wel de Molen der Zeemeermin genoemd, is een houten staakmolen op torenkot, die in 1858 was opgericht in Knokke-Dorp als graanmolen en in 1932 werd overgebracht naar de huidige locatie.


ID: 58620 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Graaf Jansdijk met Kalfmolen

Graaf Jansdijk (Knokke-Heist)
Houten standaardmolen met open voet, waarschijnlijk opgetrokken rond 1670 op de Graaf Jansdijk, een zeedijk uit het begin van de 15de eeuw. De dijk heeft een duidelijk niveauverschil met de omgeving en wordt begraasd.


ID: 58768 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Stelle

Hazegrasstraat 120 (Knokke-Heist)
De Grote Stelle is een polderhoeve met losse bakstenen bestanddelen, opgesteld aan weerzijden van de Hazegrasstraat, een straat getrokken op de vroegere Sint-Paulusdijk. Ten zuiden van de straat het woonhuis met bakhuis/zomerkeuken/washuis, stallen en hondenhok, ten noorden van de straat, grote schuur en twee stallen.


ID: 58766 | Bouwkundig element

Hazegrashoeve

Hazegrasstraat 75, 122 (Knokke-Heist)
"Hazegrashoeve" zie opschrift "Hazegras" (zwarte letters op witte achtergrond). Oorspronkelijk deel uitmakend van de Hofstede Lippens. In 1890 bouwt August-Maurice Lippens er een boter- en kaasfabriek, die wordt opgeheven in 1903. Vanaf dan "Hofstede Rijckaert" genaamd. Complex bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gelegen aan weerszijden van de Hazegrasstraat, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Woonhuis gelegen ten zuiden van de straat, oude kaasfabriek en voormalige opslagplaats ten westen, schuur ten noordoosten. Ten noorden van de straat, schuur in afbraak.


ID: 58765 | Bouwkundig element

Drie polderhoeven en kasseiweg

Hazegrasstraat 75, 85, 120-122 (Knokke-Heist)
Beeldbepalend ensemble van drie polderhoeven met hun karakteristieke bijgebouwen, namelijk polderschuur, stallingen en een oude kaasfabriek, gelegen aan weerszijden van een gekasseide weg. Het geheel wordt bepaald door twee parallelle historische tracés, namelijk de Sint-Paulusdijk (huidige Hazegrasstraat) en de Paulusstraat, die beide getuigen van de in 1634 aangelegde verdedigingslinie in de Zwinstreek, de zogenaamde Linie van Fontaine, welke in 1645 versterkt werd door Andreas de Cantelmo.