Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 201385 | Bouwkundig element

Klooster van de Visitatie

Hebronlaan 1-5 (Kraainem), Hebronlaan 33 (Zaventem)
Het klooster van de visitandinessen werd gebouwd in 1928-1930 door architect Paul Bellot in een opmerkelijke baksteenstijl; het klooster ligt op grondgebied Kraainem en Zaventem.


ID: 201365 | Bouwkundig element

Kerk van de Saint-Anthony's Parish

Oudstrijderslaan (Kraainem)
Kapel naar ontwerp van Yvan Blomme en José Vandevoorde, gebouwd als tentoonstellingsruimte op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Na de Expo werd de kapel, inclusief kunstwerken, heropgebouwd als kloosterkapel.


ID: 17677 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie en Heilig Hartschool

Broekstraat 74-76 (Kruibeke)
Klooster met bewaar- en kantschool van de Zusters van Visitatie van Gent, opgericht omstreeks 1869 na schenking door Maria Vilain XIIII. Voormalig kloostercomplex waarvan enkel gebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit het derde kwart van de 19de eeuw resteert.


ID: 17710 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Geeraard de Cremerstraat 1 (Kruibeke)
Ruime barokkerk te midden van het dorpsplein met ten zuiden een plantsoen waarin het standbeeld van Mercator en ten noorden een parking. De huidige kerk zou naar verluidt staan op de plaats van de eerste kapel uit de 8ste eeuw. Monumentale pseudo-basiliek, geheel uit gekantrechte zandsteen opgetrokken met voorgevel brede, in- en uitzwenkende top, bekroond door een gebogen fronton waaronder het wapenschild van bisschop Maximiliaan van der Noot is aangebracht.


ID: 17682 | Bouwkundig element

Klooster der zwartzusters ziekendiensters

Geeraard de Cremerstraat 30 (Kruibeke)
Sinds circa 1300 bezat Rupelmonde in de Kloosterstraat een liefdadigheidsgesticht onder wereldlijk bestuur, ten diepste van behoeftigen en zieken.


ID: 17634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


ID: 17638 | Bouwkundig element

Woning Klein Kasteel en kapel

Koningin Astridplein 16, 15A-B (Kruibeke)
In 1846 gebouwd als twee afzonderlijke woningen; in 1874 (kadasterarchief) tot één eigendom versmolten en waarschijnlijk aan de buitenzijde ook grondig aangepast.


ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


ID: 17653 | Bouwkundig element

Oud Hospitaal

Kruibekestraat 10-14 (Kruibeke)
Voormalig hospitaal opgericht in 1823 door de rijke boerendochter Amelberga Stoop in hofstede daterend van 1771, bestaande uit twee dubbelhuisjes aan de straatzijde van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in verankerde baksteenbouw met gepikte plint en gewitte gevel en achterliggend woonhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak voorzien van twee houten dakkapellen en een dakvenster boven de centrale travee. Vanaf 1855 werd het hospitaal overgenomen door de zusters van Barmhartigheid van Ronse en werden belangrijke uitbreidingswerken doorgevoerd, waaronder bouw van achterliggende kapel. Eenvoudige, eenbeukig bakstenen kapel met driezijdige apsis gebouwd in 1856 in opdracht van Philip Vilain XIIII.


ID: 17562 | Bouwkundig element

Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Langestraat 12 (Kruibeke)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, gevestigd in het zogenaamde "Huis ten Wijngaarde" of "Schaliënhuis". In 1676 aangekocht door Pastoor Antonius van Daele om het in 1688 officieel over te dragen aan de Geestelijke Dochters. Wellicht draag het van dan af de naam 'Het huys van O.L.Vrouw'. Bestaande uit een naar het binnengebied gekeerd 17de-eeuws gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl van zes traveeën en twee bouwlagen op een zandstenen plint, het zogenaamde 'Schaliënhuis', met oostelijk georiënteerde kapel uit 1735 en 19de-eeuwse kloostervleugel langs de Langestraat.