Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 86587 | Bouwkundig element

Goed ten Houtte

Egemsesteenweg 53 (Tielt)
Historische hoeve "('t Groot) Goed ten Houtte", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Losstaande hoevegebouwen in U-vormige schikking omheen deels verhard erf met centraal een notelaar. Aan noordzijde van het erf, woonhuis onder nieuw pannen zadeldak. Langgestrekte, verankerde witgekalkte eenlaagsbouw van negen traveeën, ingedeeld als meerwoonst. Aan westzijde, laag aangebouwd stalletje onder pannen lessenaarsdak. Aan oostzijde, bakstenen schuur- en stalvleugel onder zadeldak, vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Recentere bijgebouwen.


ID: 86593 | Bouwkundig element

't Goed ten Hooghe

Egemsesteenweg 91 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van woonhuis, haaks langgestrekt bijgebouw en klein bijgebouwtje met restant van walgracht aan oostzijde weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op een ongedateerde kaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Hoevegebouwen U-vormige geschikt omheen erf met centraal een notelaar. Gekasseide erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten oosten van het erf, éénlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Ten noorden, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.


ID: 87096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lourdesgrot met treures

Espestraat (Tielt)
Kopie van de grot te Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen, door de Zusters van het Geloof te Kanegem naar verluidt eigenhandig gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, uit dankbaarheid voor het gespaard blijven van onheil. Site afgesloten met betonplaten omheining, toegang via ijzeren hek tot pleintje in losse verharding, omzoomd door struiken.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 86703 | Bouwkundig element

Wegkruis

Kanegemstraat (Tielt)
Devotiekruis geplaatst aan de zuidzijde van de straat in de voormalige wijk "De Flessche" aan de grens met Kanegem. Gietijzeren kruis geplaatst op natuurstenen sokkel tussen vier gekandelaarde lindebomen.


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 86764 | Bouwkundig element

Mankemerriehoeve

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 87144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte es

Nagelstraat 26 (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, aan de zuidelijke hoek van de hoeve "Moeninckhof", geflankeerd door geknotte es. Naar verluidt geplaatst als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 87045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met kapelbomen

Neringenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen tussen twee Italiaanse populieren op de hoek van het terrein van het bedrijf Tack. Opgebouwd in grijze baksteen onder zadeldakje in mechanische pannen waarop ijzeren kruis. Mijtervormige nis waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 86949 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lindebomen met boomkapelletje

Smalle Weg, Wingensesteenweg (Tielt)
Twee lindebomen die de toegang van de recent beboomde oprit naar een achterliggende hoeve markeren. Tegen de linker boom, houten kapelletje met kruisbeeld onder houten zadeldakje.