Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 88841 | Bouwkundig element

Hoeve

Paradijsweg 45B (Jabbeke)
Kleine hoeve bestaande uit lage woning van drie traveeën aan de straat en een stalletje ten zuidwesten. Volgens het kadaster zijn beide volumes opgetrokken in 1885.


ID: 88889 | Bouwkundig element

Hof van Proven

Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.


ID: 88825 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spanjaardstraat 52 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf met ten zuiden een boomgaard. Het lange L-vormige volume dat ten noorden van het erf haaks op de straat is ingeplant, is het begin-19de-eeuwse volume van woonhuis en stal. Het werd in 1876 omgevormd tot landgebouw, toen ten zuiden langs de straat een nieuw woonhuis werd gebouwd. In 1889 wordt ten oosten van het huis een bakhuis gebouwd.


ID: 88826 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spanjaardstraat 53 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig erf met ten zuiden een poel. In kern is de hoeve 18de-eeuws; de meeste gebouwen zijn echter gebouwd in de 19de eeuw.


ID: 88759 | Bouwkundig element

Hoeve Tempeliershof

Torhoutweg 22 (Jabbeke)
Indrukwekkende hoeve met losse bakstenen bestanddelen geschikt rond een vierkant gekasseid binnenerf met grote treurwilg. Ten zuiden, woonhuis op L-vormig grondplan, volgens de literatuur in kern eind-17de-eeuws, maar met belangrijke uitbreidingen van circa 1864 en recent gerenoveerd, deels als gastenkamers. Ten westen, grenzend aan de straat, de schuur, in zijpuntgevel uit 1822 gedateerd. Ten noorden het opvallend lange stalvolume, deels 18de-eeuws, ten westen met uitbreiding van circa 1864.


ID: 88761 | Bouwkundig element

Monnikenhof

Torhoutweg 37 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, die grotendeels omstreeks 1864 werden heropgebouwd, waarvan onder meer een monumentale dubbele dwarsschuur in donkerrode baksteen en een stalvolume met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis resteren.


ID: 88891 | Bouwkundig element

Hofstede Leentie Claes

Vaartdijk-Noord 1 (Jabbeke)
Strak gerenoveerde hoeve, volgens Franchoo teruggaand op de in 1674 opgerichte "Hofstede Leentie Claes", een these die Desmedt ontkent. Vanaf de 18de eeuw uitgebaat als herberg, eerst onder de naam "Leentje", later als "De Katte", dat tot 1925 bleef bestaan. De hoeve is gelegen in het laagste gedeelte van de Moere, en ligt lager dan het waterpeil van het kanaal Brugge-Oostende. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), witgekalkte muren met gepekte plint.


ID: 88892 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Halve Mane

Vaartdijk-Noord 2, Westernieuwweg 90 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan het ruime woonhuis langs de Westernieuwweg vermoedelijk in kern 17de-eeuws is en vanaf de 18de eeuw herberg "De Halve Mane" huisvestte. In het verlengde van dit woonhuis, een laag stalgebouw uit 1878, verbreed in 1975. Ten oosten van het woonhuis, een erg lang, smal stalvolume dat in kern 18de-eeuws is, maar in de 19de eeuw in verschillende fases werd verlengd.


ID: 88791 | Bouwkundig element

Hoeve Hildeghemhof

Vloethemveldstraat 1 (Jabbeke)
Het "Hildeghemhof" is een historische hoeve met 18de-eeuwse gebouwen die een belangrijke rol speelde in de ontginningsgeschiedenis van het Vloethemveld. De hoeve is gelegen aan de noordelijke rand van dit historische heidegebied en is opgenomen binnen de grenzen van het beschermd landschap Vloethemveld.


ID: 88762 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Walbekestraat 4 (Jabbeke)
Hoeve met losse witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepekte plint, onder pannen zadeldaken. De hoeve werd in 1870 opgetrokken voor Joannes Verlindt-De Witte, een werkman uit Jabbeke. Laag boerenhuis met opkamer. Ten zuiden van de woning een klein stalvolume.