Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 27670 | Bouwkundig element

Hoeve

Varent 8 (Oudenaarde)
Achterin gelegen boerenerf met ijzeren toegangshek aan gewitte vierkante hekpijlers. Lange boerenwoning van acht traveeën onder zadeldak met verspringende nokhoogte, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Pomp tegen de centrale haardtravee met watervergaarbak. Rechts, haaks op het voorerf gebouwde bedrijfsvleugel onder recent golfplaten dak.


ID: 27671 | Bouwkundig element

Hoeve

Vogelzang 2 (Oudenaarde)
In L-vorm opgerichte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, met ijzeren toegangshek aan dito pijlers. Boerenwoning van vroeger vijf traveeën, in kern mogelijk ouder. Haakse hogere dwarsschuur onder pannen zadeldak met toegevoegde dakoverstek. Links rondboognis in grijze bakstenen omlijsting voor heiligenbeeld.


ID: 27784 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De gaaipers

Volkegemberg 70 (Oudenaarde)
Haaks ingeplant dorpshuis met omhaagde voortuin en toegangshek tussen gewitte gemetste vierkante hekpijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorheen boerenhuis van anderhalve bouwlaag verhoogd tot twee bouwlagen en aangepast in begin 20ste eeuw. Rechts aansluitende L-vormige lagere vroegere bedrijfsvleugel en bewaarde bakoven onder lessenaarsdak tegen de zijgevel van de haakse vleugel.


ID: 27535 | Bouwkundig element

Landhuis

Wallestraat 18 (Oudenaarde)
Kasteeltje met voorgevel palend aan de voorste walgracht en met voordeur door een lange smalle gemetste boogbrug over de brede walgracht verbonden met de straat. Omhaagd goed met smal en decoratief uitgewerkt toegangshek tussen zware, bepleisterde gemetste vierkante hekpijlers op sokkel en afgedekt door een hardstenen dekplaat met dito bolbekroning. Kasteeltje waarschijnlijk van laatmiddeleeuwse oorsprong, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw of eerste helft 18de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw en voornamelijk gewijzigd in de 20ste eeuw.


ID: 27786 | Bouwkundig element

Hoeve-herberg

Wolvenberg 19 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak; aanpassing uit de eerste helft van de 20ste eeuw van een woning uit het derde tot het vierde kwart van de 19de eeuw. Smal toegangshek aan bakstenen pijlers en deels getrapt tuinpad tegenover de voordeur.


ID: 45688 | Bouwkundig element

Van Massenhoeve

Massenhoveslag 2 (Oudenburg)
De "Van Massenhoeve" is een nog steeds bedrijvige polderhoeve, gericht op veeteelt die zeker tot de 17de eeuw teruggaat. Ze heeft haar naam te danken aan de 19de-eeuwse eigenaars, de vermogende landbouwersfamilie en grootgrondbezitters Van Massenhove.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 44284 | Bouwkundig element

Hoeve Oude Jonckheereshof

Pompestraat 38 (Oudenburg)
19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype, haaks op de straat, ontstaan vanuit 18de-eeuwse kern, zie aanduiding op Ferrariskaart (1770-1778). Typerende brede vierkante bakstenen hekpijlers.


ID: 72457 | Bouwkundig element

Hoeve

Peerderbaan 74 (Oudsbergen)
Thans tweeledige hoeve, ontstaan uit een langgestrekte hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 215067 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Marnix

Gemslaan 77, 75A-C, Kasteel de Marnix 1-3, Ketelheide 113, 113A (Overijse)
Imposant eclectisch kasteel met overwegend gotische en renaissance reminiscenties, in 1875 gebouwd naar ontwerp van architect Henrik Jozef Beyaert, stoeterij, hoeve, conciërgewoning en moestuin met oranjerie eveneens gebouwd in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw.