Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2945 resultaten


ID: 31344 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Baljuwstraat 8 (Poperinge)
Waarschijnlijk voormalige hopast volgens de bewoners omgevormd tot een woonhuis. Architectuur uit de 19de eeuw met een eclectisch uitzicht.


ID: 31282 | Bouwkundig element

Boshoeveke

Bankelindeweg 56 (Poperinge)
Voormalige pachthoeve van en gelegen ten noorden van het kasteeldomein 'De Lovie', en daterend uit 1866. De bestanddelen hebben een gesloten U-vormige opstelling en een eclectische bouwtrant, enigszins afwijkend van de traditionele hoevebouw.


ID: 30916 | Bouwkundig element

Schaapshoeve

Bethunestraat 11 (Poperinge)
19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een met grint bedekt rechthoekig erf.


ID: 30920 | Bouwkundig element

Hoeve 't Wit Leliehof en Hoppeweelde

Boescheepseweg 18-20 (Poperinge)
Achterin gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse lage bestanddelen van witgekalkte verankerde baksteen op gepikte plint onder zadeldaken.


ID: 30922 | Bouwkundig element

Herenhoeve 't Weenshof

Boescheepseweg 26 (Poperinge)
Achterin gelegen herenhoeve met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder blauwe daken, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Herenboerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met oorspronkelijke paardenstal links; beboomde voortuin omringd met laag muurtje waarop ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Verder nog bakhuis en hopast. Ten oosten: een kleine drenkplaats omgeven met knotpopulieren.


ID: 31005 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Casselstraat 259 (Poperinge)
Dieper in gelegen voormalige hoeve, heden kolenhandel, op de hoek met de Zwijnlandstraat. Losse, lage bestanddelen van baksteen onder zadeldaken met Vlaamse pannen, L-vormig gegroepeerd rondom een gekasseid rechthoekig erf.


ID: 31006 | Bouwkundig element

Brouwerij- en mouterijcomplex

Casselstraat 261-263, 261A-D, 263A, Zwijnlandstraat 2A-C (Poperinge)
'Zwijnland-Brasserie-Malterie-Lahaye-Frères' volgens het witgeschilderd opschrift van de mouteest. Voormalig brouwerij- en mouterijcomplex uit de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, met een brouwerswoning uit het laatste kwart van de 18de eeuw. De benaming verwijst naar de oude heerlijkheid Zwijnland, die rond 1660 aangekocht werd door de Sint-Bertinusabdij van Sint-Omaars.


ID: 31314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein 't Couthof

Couthoflaan 31, 50 (Poperinge)
Het kasteel ’t Couthof, gebouwd als zomerverblijf in 1763, wordt omgeven door een 19de-eeuws park in landschappelijke stijl, getypeerd door een vijver, graslanden, visuele assen en her en der verspreide tuinornamentiek en -meubilair en gebouwen.


ID: 31032 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Elverdingseweg 33 (Poperinge)
Aan de straat ingeplant boerenhuis, vermoedelijk ook voormalige molenaarswoning, aanleunend bij het langgestrekte type. Gekasseid voorpleintje; geplaveide stoep. Rechts van de woning, toegangshek naar het achterliggend erf; bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning.


ID: 31050 | Bouwkundig element

Stadhuis van Poperinge

Grote Markt 1 (Poperinge)
Stadhuis uit 1912, opgetrokken op de plaats van het gesloopte 'Groot Sint-Joris' uit de 18de eeuw. Neogotisch eenheidsontwerp van architect J. Coomans uit Ieper, bestaande uit een stadhuis met slank belfort en postgebouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de site gebruikt voor de opsluiting en executie van militairen.