Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 206347 | Bouwkundig element

Brouwerij Christiaen

Sint Maartensplein 15A-B (Koekelare)
In de brouwerij is sinds 1992 een polyvalent centrum met het Fransmansmuseum, het Käthe Kollwitzmuseum, de bibliotheek, de raadzaal, enkele vergaderzalen, een restaurant, het cultureel centrum en de Dienst voor Toerisme ondergebracht.


ID: 208808 | Bouwkundig element

Hovaeremolen

Wulfaertdijk (Koekelare)
De Hovaeremolen of Ooievaartmolen is een stenen grondzeiler op molenberg. De graan- en oliemolen, in zijn huidige vorm daterend van rond 1921 met recuperatie van het torenkot van 1875, vormt een beeldbepalend element in een landelijke omgeving.


ID: 208814 | Bouwkundig element

Wagenmakerij van 1907

Zuidstraat 7 (Koekelare)
Huisje gebouwd in 1907 in opdracht van Karel Catrijsse-Vandensteene wagenmaker uit Koekelare. Deze was ook de bouwheer van de drie naastgelegen woningen (links, anno 2008 verbouwd). Vermoedelijk was dit woonhuisje gedeeltelijk in gebruik als wagenmakerij.


ID: 208815 | Bouwkundig element

Molen Van Ghillewe

Zuidstraat 9B-D (Koekelare)
De molenromp van de molen Van Ghillewe of Plaetsemolen gaat terug op bergmolen die Henri Van Ghillewe in 1837 bouwde. De benaming Plaetsemolen ging na de sloop van een oudere molen rond 1868 over op molen Van Ghillewe. De romp vormt nog steeds een beeldbepalend gegeven in een recent sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 135164 | Landschappelijk geheel

Duin-polderovergang Ten Bogaerde

Koksijde (Koksijde), Veurne (Veurne)
Duin-polderovergang Ten Bogaerde omvat de bodemkundige grens en de graduele overgang tussen het duinfront en de polders. Door het actief stuiven van de duinen wordt achter dit front een zeer laag gelegen duinpanne gevormd. De percelen tussen het Langgeleed en de duinen vertonen microreliëf dat waarschijnlijk te wijten is aan de ontginning van zandige klei voor bakstenen. In de polders zorgt een netwerk van grachten voor de afwatering van dit zeer laag gelegen gebied naar het Langgeleed. De schoolhoeve Ten Bogaerde is in oorsprong een middeleeuwse abdijhoeve van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen in Koksijde die het gebied ontgonnen hebben.


ID: 135171 | Landschappelijk geheel

Noordduinen en omgeving abdij Ten Duinen

Koksijde (Koksijde)
Dit gebied omvat het duinencomplex van de Noordduinen met de abdijsite Ten Duinen en bijhorende windmolen. In deze duinen wisselen stuifduinen en gefixeerde duinen elkaar af. Aan de zuidrand zijn de duingronden geëgaliseerd en in kleine smalle percelen verdeeld als duinakkertjes. Momenteel liggen de voormalige akkerlanden onder weiland maar de oorspronkelijke perceelsrandbegroeiing en de smalle perceelsvormen zijn vrij goed bewaard gebleven. De weinige bebouwing bestaat uit voormalige, vaak verbouwde visserswoningen en de militaire gebouwen van de luchtmachtbasis van Koksijde. In de rand van het gebied bevindt zich ook een militaire begraafplaats met hoofdzakelijk slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 16512 | Bouwkundig element

Dorpswoning met brouwerij

Dorpsstraat 17 (Koksijde)
Aan de straat gelegen geheel bestaande uit een oostelijk nijverheidsgebouw (brouwerij), dorpswoning en westelijke aanbouw.


ID: 16319 | Bouwkundig element

Zuid-Adbijmolen

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
De Zuid-Abdijmolen is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen. Kenmerkend is dat het een vrij zeldzaam geworden driezoldermolen betreft.


ID: 16562 | Bouwkundig element

Boerenhuis Damhof

Wulpendammestraat 11 (Koksijde)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom 18de-eeuwse boerenwoning en met gras begroeid erf; resterende wal ten noorden en ten zuiden. Verder nog 19de-eeuwse stallen, tweedelig bakhuis, dwarsschuur en rosmolen.


ID: 13700 | Bouwkundig element

Maalderij Spruyt

Grote Steenweg 100 (Kontich)
Oorspronkelijk L-vormig gebouw uit begin 20ste eeuw met oostelijke straatgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, oorspronkelijk zadeldak. Deels door brand vernield in 1966.