10238 resultaten
ID: 84616 | Bouwkundig element
Oosthoekstraat 24 (Dentergem)
Vrijstaande woning uit het interbellum gelegen in een ruime tuin. Dubbelhuis in rode baksteen onder schilddaken en boven een gecementeerde plint. Achterin gelegen, oudere, mogelijk 19de-eeuwse stal en schuur.
ID: 84438 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 27 (Dentergem)
Historische hoeve "Goed Te Poorters", gaat terug op een middeleeuwse omwalde site. Onverharde oprit met restanten van kasseibestrating, afgezet met bomen, toegang tot het erf, met aan de oostelijke zijde de schuur uit 1835, opgetrokken in baksteen, met een vernieuwde dakbedekking in golfplaten. Ten westen van de oprit bevindt zich het wagenkot uit 1951, met daarachter de 18de-eeuwse stal. In het noorden, staan een bakhuis in witbeschilderde baksteen en het woonhuis in witbeschilderde baksteen op een grijze plint. Paarden- en koeienstal.
ID: 84374 | Bouwkundig element
Statiestraat 18 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen, gebouwd circa 1899 (zie kadaster), horend bij het landhuis van de familie Opsomer, gelegen in een ruime tuin met vijver en bruggetje. Landhuis en stallingen maakten oorspronkelijk deel uit van één groot domein. Het domein werd opgesplitst en het koetshuis is volgens kadastergegevens circa 1953 omgebouwd tot landelijke woning zie huidig. Bij het huis hoort een kapel (zie supra). Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen verlevendigd met natuurstenen banden, natuurstenen plint met bossage en leien bedakingen. De villa wordt aan de oostzijde gedomineerd door een vierkante hoektoren.
ID: 84444 | Bouwkundig element
Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.
ID: 84445 | Bouwkundig element
Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.
ID: 84626 | Bouwkundig element
Vijvestraat 47 (Dentergem)
Herenboerderij toegankelijk via een lange, dalende oprit, ligt aan de rand van het meersengebied van de Mandelvallei. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) met ongeveer dezelfde configuratie. Was circa 1830 (gegevens Primitief Kadasterplan) eigendom van de graaf van Wakken en werd toen bewoond door Jan Vanschoebeke, molenaar van de grafelijke molen op de Molenkouter. Volgens het kadaster wordt het woonhuis circa 1886 volledig herbouwd.
ID: 84636 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wapenplaats 16 (Dentergem)
Voormalige brouwerij Roelandts met tuin. De oorsprong van de brouwersfamilie Roelandts ligt in Aalst en gaat terug tot de 16de eeuw. De traditie wordt aan de opeenvolgende generaties van vader op zoon doorgegeven. Brouwerijcomplex bestaande uit een herenwoning, brouwerij, mouterij, koetshuis en paardenstal, geschikt rond een erf met tuin. Achter het complex liggen onder meer een boomgaard, een moestuin en weilanden palend aan de Mandel.
ID: 84638 | Bouwkundig element
Wapenplaats 23 (Dentergem)
Statige herenwoning gelegen links van de Kasteeldreef. Vormde oorspronkelijk waarschijnlijk een geheel met nummer 25.
ID: 75518 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Boeretangsedreef 98 (Dessel)
Omwalde gerestaureerde hoeve. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen waarbij de groepering van de functies afwijkt van de gebruikelijke schikking in de Kempense hoevebouw. De historische omgrachting is grotendeels bewaard en langs twee zijden begrensd door bomenrijen.
ID: 75562 | Bouwkundig element
Kijsberg 11 (Dessel)
Twee boerenarbeiderswoningen met aanpalende stal onder gemeenschappelijk zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.