Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 300879 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij de Onze Lieve Vrouw ten Steenkapel

O.L.V. ten Steenstraat (Tienen)
Aan het begin van de toegangsweg naar de Onze-Lieve-Vrouw ten Steenkapel staan twee welkomstlindes van circa 1875.


ID: 130947 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden bij wegkruis Lieve Heerken

Oorbeeksesteenweg (Tienen)
Twee zwaar ontwikkelde opgaande winterlinden en een derde recente toevoeging van Hollandse linde staan bij een wegkruis. De kruisbomen tevens ook kruispuntbomen bevinden zich op de plaats waar de Begijnenstraat uitkomt op de Oorbeeksesteenweg. Het ensemble van kruis met kruisbomen staat gekend onder de naam Lieve Heerken.


ID: 134220 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje van de hoeve Tassin

Tassinstraat 93 (Tienen)
Gesloten hoeve heropgebouwd in 1875 ter vervanging van ouder hoevecomplex uit het midden van de 18de eeuw; boerderij, later ook brouwerij met resten van een informeel, gedeeltelijk ommuurd herenboerenparkje van 42 are; voor de helft bosplantsoen met een heuveltje, sporen van een rondpad en enkele oude bomen.


ID: 307971 | Landschappelijk element

Plataan als hoekboom

Neerrepen (Tongeren)
Op de grens van het Kolmontbos met het aanpalend weiland staat vlakbij de beek een driestammige plataan. De omtrek gemeten op 50cm hoogte bedraagt 503cm en de afzonderlijke stammen meten 250, 219 en 125cm. De plataan markeert de hoek van twee kadastrale percelen zoals reeds zichtbaar op het primitief kadasterplan opgesteld in de periode 1840-1843.


ID: 307195 | Landschappelijk element

Plataan in zichtas Kasteel Kolmont

Overrepen (Tongeren)
Ten zuiden van Kolmontbos staat op de oever van de Fonteinbeek een indrukwekkende plataan. De opgaande boom maakt deel uit van de parkaanleg bij het kasteel van Kolmont en werd aangeplant in de zichtas van het kasteel.


ID: 305877 | Landschappelijk element

Kasteelpark Kolmont

Burchtstraat 35, 85 (Tongeren)
Bewaard park in landschappelijke stijl, in eerste fase aangelegd in het derde kwart van de 19de eeuw, maar nadien nog meermaals aangepast. Teruggaand op een minstens 18de-eeuws kasteel of herenhoeve met visvijvercomplex ten westen van de Burchtstraat en aansluitend bij de tot de 12de eeuw opklimmende burcht van Kolmont ten oosten.


ID: 305692 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Elderenstraat (Tongeren)
Een monumentale lindeboom markeerde het kruispunt van de Lindebornstraat met de Elderenstraat. Recent werd op deze locatie een jonge opgaande linde aangeplant.


ID: 133116 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij kruispunt van wegen

Hamalstraat, Weg naar Diets Heur, Weg naar Othee (Tongeren)
Bij het kruispunt waar de Hamalstraat, de Weg waar Diets Heur en de Weg naar Othee samenkomen, staat een oude meidoorn. Het is een op enen (stam) gezette heester met een behoorlijk uit de kluiten gewassen stamomtrek van 108 cm. Op het ogenblik van de inventarisatie bleek de kruin te zijn gereduceerd.


ID: 133117 | Landschappelijk element

Veekering bij Kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Het weiland gelegen aan de zuidkant van de kasteeldreef wordt aan de west- en zuidzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn met nog sporen van leg- of vlechtwerk bedoeld om het gat in de haag te dichten. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft nog een totale lengte van ongeveer 250 meter.


ID: 133118 | Landschappelijk element

Welkomstbomen van Gewone es bij het kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Aan beide zijden van het begin van de toegangsdreef staan twee welkomstbomen. Het zijn opgaande essen. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.