Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 47539 | Bouwkundig element

Kapel Heiken

Heiken (Vorselaar)
Neotraditionele constructie op rechthoekige plattegrond, volgens plaatselijk infobord opgericht als dankkapel in 1905.


ID: 47579 | Bouwkundig element

Devotiekapel

Lindendreef (Vorselaar)
Devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en opgericht circa 1858, naar aanleiding van de verschijning in Lourdes.


ID: 47552 | Bouwkundig element

Kapel

Lovenhoek (Vorselaar)
Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met halfronde sluiting onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 88437 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met lindes

Groenselstraat, Korte Beulestraat (Waasmunster)
Processiekapel gelegen op een merendeels betegeld perk met twee lindes als kapelbomen. Herinneringssteen binnenin met vermelding van bouwjaar 1929 en architect Nachtergaele. Rechthoekige bak- en natuurstenen wegkapel met sierankers en onder pannen zadeldak.


ID: 88480 | Bouwkundig element

Klooster van Mariazusters van Franciscus

Kerkstraat 14, 20 (Waasmunster)
Het klooster van de Mariazusters van Franciscus omvat een oudere kloosterkapel van 1877 naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, die teruggaat op het moederklooster van de vroegere zusters maricolen-franciscanessen. Architect Dom Hans van der Laan creëerde tussen 1981 en 1985 op de kloostersite een groot kloostercomplex. De tuinen werden na een aanzet van ontwerp door Van der Laan opgemaakt door de vooraanstaande tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, samen met B. Van der Vliet.


ID: 88487 | Bouwkundig element

Klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker

Kerkstraat 32 (Waasmunster)
Historische site van de abdij van Roosenberg. Architect B. Cnops maakte in 1841 plannen van de abdij voor bouwfase Roosenberg II, met inplanting van een nieuwe kapel. Vanaf 1977 klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. Van de historische abdijgebouwen bleven de kapel uit 1852 en een in de abdij geïntegreerd 17de-eeuws herenhuis bewaard. In de deels ommuurde kloostertuin zijn relicten bewaard van de abdij van Roosenberg II waaronder twee kleine kapellen, en een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot.


ID: 88532 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Neerstraat (Waasmunster)
Heilige Barbarakapel, volgens opschriften aangebracht op de buitenzijde werd de in 1756 gebouwde kapel in 1819 door Antoon Van Hoorick herbouwd. Neoclassicistisch getinte achtzijdige wegkapel afgedekt door tentdakje, bekroond door ijzeren kruis op bol.


ID: 88534 | Bouwkundig element

Sint-Antonius van Paduakapel

Neerstraat (Waasmunster)
Sobere neogotische wegkapel opgericht in 1902 en gefinancierd door de parochianen van de wijk Ruiter; volgens bewaard plan van 1902 naar ontwerp van architect H. Geirnaert.


ID: 88548 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Oudeheerweg-Ruiter (Waasmunster)
Kleine rechthoekige wegkapel daterend uit eind 17de – begin 18de eeuw. Eenvoudige gecementeerde baksteenbouw met schijnvoegen onder pannen zadeldak. Verankerde voorpuntgevel bekroond door ijzeren topkruis met IHS monogram.


ID: 88550 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Palingstraat (Waasmunster)
Wellicht naar vroeger model vernieuwde eenvoudige bakstenen wegkapel met T-vormig grondplan. In oorsprong minstens teruggaand tot eind 19de eeuw.