Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 132460 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof Widooie Boompje

Herenweg (Tongeren)
De oude lindehakhoutstoof, in de volksmond 'Bedeu Beumke' genoemd is een oude grensboom langs de Herenbaan. De stoof staat op de grens tussen de drie deelgemeenten Piringen, Widooie en Koninksem. Bovendien fungeerde de linde ook als hoekboom om een aantal administratieve percelen in het landschap duiden te onderscheiden. De linde zou door de bliksem zijn getroffen waardoor er uit het oude wortelstel meerdere stammen zjn beginnen opschieten.


ID: 305892 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij hoeve de Herkwinning

Herkerhofweg (Tongeren)
Tegenover hoeve de Herkwinning staat een hoogstamboomgaard, afgesloten door een meidoornhaag.


ID: 300061 | Landschappelijk element

Veekeringshaag rond verdwenen boomgaard

Kasteelweg (Tongeren)
Veekeringshaag van meidoorn. Deze haag werd aangeplant rond een boomgaard, de boomgaard zelf is thans verdwenen. Op de topografische kaart van 1933 verschijnt dit landschapselement voor de eerste keer.


ID: 300316 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen van meidoorn rond kasteel te Widooie

Kasteelweg (Tongeren)
Afsluitingshagen gelegen langs de Kasteelstraat en langs de toegangsweg naar het kasteel van Widooie. De afsluitingshagen grenzen de weilanden en akkers langs deze wegen af. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


ID: 133115 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellinden bij Heilig Huisje

Maasgatstraat (Tongeren)
De kapelhof is via een holle weg bereikbaar vanaf de Luykerweg, een veldweg die voorbij de kapel verdwenen is. Bij de veldkapel, het zogenoemde Heilighuisje, staan twee opgaande kapelbomen. Het zijn twee mooie beeldbepalende Hollandse lindes die hier een eenheid vormen met het bouwkundig erfgoed. Het ensemble met de lindebomen heeft een beeldbepalende ligging en vervult hier tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 305889 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard op de Oude berg

Oude Kolmontstraat (Tongeren)
Op de zuidhelling van de Oude berg, vlakbij de burchtruïne van Kolmont, ligt een grote hoogstamboomgaard.


ID: 305878 | Landschappelijk element

Kasteelpark Borghof

Tomstraat 101-103 (Tongeren)
Bewaard park in landschappelijke stijl, in eerste fase aangelegd bij het kasteel gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw en nadien meerdere malen aangepast. Het kasteel Borghof wordt vermoedelijk omstreeks 1820 gebouwd.


ID: 133120 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindebomen bij wegkruis

Weg Elderen naar Henis (Tongeren)
Langs de weg van Henis naar ’s Herenelderen staan twee gekandelaarde linden.


ID: 133396 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde

Widooierlinde (Tongeren)
Deze winterlinde is gelegen aan de straat "Widooierlinde" wat een groot historisch belang van deze boom suggereert. De boom staat aan de rand van het dorp en markeert bovendien de grens tussen Borgloon en Tongeren. Deze winterlinde is gekandelaard op een hoogte van 5,5m.


ID: 87285 | Bouwkundig element

Groenhoeve

Bosdreef 8 (Torhout)
Naam als dusdanig niet terug te vinden op historische kaarten, circa 1830 gebouwd door Jacques Vande Walle. Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), in L-vorm opgesteld rondom het erf. Doch nu rest van de oorspronkelijke bebouwing enkel het boerenhuis, overige bestanddelen ingrijpend verbouwd en uitgebreid met nieuwbouw. Erftoegang geflankeerd door twee lindebomen.