Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 91036 | Bouwkundig element

Mouttoren en fabrieksschoorstenen brouwerij Den Arend

Brouwersplein 1-3 (Kortemark)
Schoorstenen en mouttoren van voormalige brouwerij Den Arend of brouwerij Louwaege. Mouteest, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Vrij hoog roodbakstenen gebouw onder plat dak, verspringende borstwering. Boven deze constructie toornt een ronde schoorsteen met verzorgd metselwerk en met markerende metalen roterende kap.


ID: 91378 | Bouwkundig element

Villa Ons Muuitje

Esenstraat 31 (Kortemark)
Vrijstaande villa gelegen in ruime voortuin afgesloten door laag geelbakstenen muurtje onder ezelsrug waarop zwartgeschilderd smeedijzeren hek in geometrische vormgeving, gelijkvormig poortje tussen twee bakstenen pijlers. Woonhuis volgens kadaster gebouwd in 1920 door Aug. Swaels, vergroting geregistreerd in 1955. Achtergelegen orgelfabriek in 1954 opgetrokken in opdracht van orgelmaker Joseph Loncke-Warmoes uit Esen en in 1958 in zuidelijke richting uitgebreid.


ID: 91189 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterliggende bedrijfsgebouwen

Handzameplein 11 (Kortemark)
Herenhuis met imposante achterliggende bedrijfsgebouwen. Voormalig gemeentehuis/ herberg met achterliggende brouwerij. Eerste weergave op de Ferrariskaart (1770-1778), namelijk bebouwing op plaats van huidig woonhuis en achterliggende bebouwing gevat in een vierkante omwalling. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is huidig woonhuis opgetekend samen met drie achterliggende vrijstaande gebouwen binnen een driezijdige omwalling.


ID: 91195 | Bouwkundig element

Distilleerderij

Handzameplein 27 (Kortemark)
Vrijstaand woonhuis op hoek met Werkenstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is er reeds bebouwing opgetekend op deze plaats. Het pand is opgenomen in een herbergenlijst van 1779 en wordt omschreven als "considerabel huys" waar een "wijn- en brandewijncantine" wordt gehouden.


ID: 90982 | Bouwkundig element

Werkplaats

Hoogledestraat 72 (Kortemark)
Voormalige werkplaats, dwars op de straat georiënteerd. Rode verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten).


ID: 90987 | Bouwkundig element

Burgerhuis met loodsen

Hospitaalstraat 25 (Kortemark)
Burgerhuis met parement uit de jaren 1950 en achtergelegen erf met loodsen van de zagerij en kistenfabriek Demuelenaere. In 1906 bouwt Jules Alfons Demuelenaere-Klinkemallie - wagenmaker te Kortemark sinds 1894 - links achteraan op het erf een mechanische of stoomzagerij. In 1908 bouwt dezelfde eigenaar het huis aan de straatzijde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadiging van de bedrijfsgebouwen, in 1920 heropstart. In 1937 bouwt houthandelaar Andre Gerard Demuelenaere-Vanoverbeke een magazijn rechts op het achtererf.


ID: 91002 | Bouwkundig element

Burgerhuis met stalling en industriële gebouwen

Ieperstraat 29 (Kortemark)
Burgerhuis met stalling en industriële gebouwen. Het huis gaat terug tot 1886, de voormalige leerlooierij en de stalling tot de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 91004 | Bouwkundig element

Villa

Ieperstraat 53 (Kortemark)
Vrijstaand huis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, horende bij de achtergelegen voederfabriek Willaert (de oude fabriek is op het moment van het veldwerk in afbraak). Rode baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak met klimmende dakvensters (rode mechanische pannen), eenvoudige gootlijst.


ID: 91005 | Bouwkundig element

Dry Ceuninghenhoeve

Ieperstraat 56 (Kortemark)
Hoeve gelegen in de vallei van de Grijsperrebeek, groene omgeving met meidoorn- en hulsthagen en populieren. De benaming van de hoeve en het leengoed komt reeds voor in 1628.


ID: 91299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).