Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 48844 | Bouwkundig element

Hoeve met olieslagerij

Vlietbergstraat 1 (Dendermonde)
Hoeve met voormalige olieslagerij met gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. Bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder.


ID: 48847 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Warmen Haard 8 (Dendermonde)
Boerenarbeiderswoning met omhaagd voortuintje aan hoek Hooistraat, in oorsprong opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw en laatst gewijzigd begin 20ste eeuw. Vrijstaand huisje van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak. Rechts aan de straat palende voormalige stal.


ID: 48410 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandstraat 127 (Dendermonde)
Hoeve met uitweg naar Koebosstraat, in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Volledige ingesloten boerenwoning wordt vermoedelijk verbouwd in 1836.


ID: 84307 | Bouwkundig element

Baljuwhuis

Baljuwstraat 7-8 (Dentergem)
Herenhuis, voormalige woning van de baljuw, gedateerd "1763" zie muurankers. Dubbelhuis, schuin op de rooilijn geplaatst, opgetrokken door Peter Bernardus Minne. Achterliggende weide met aan de noordwestzijde een hekken met pijlers in gesinterde baksteen. Stallingen en wagenhuis, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en onder pannen zadeldak.


ID: 84507 | Bouwkundig element

Hoeveke ten Paelmen

Boerderijstraat 11 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis. Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996.


ID: 84506 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerderijstraat 2 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf. Op de topografische kaart aangeduid als "Scheldeputhoeve", dit omwille van de ligging in de buurt van de Scheldeputbeek. Heden in gebruik als K.I.-centrum voor paarden onder de naam Hof Ter Joni. De site (met andere configuratie) staat getekend op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Ferme Galle". Verankerde, geelbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Stallingen ten zuiden en wagenhuis ten westen van het erf


ID: 84320 | Bouwkundig element

Hoeve van de heren van Dentergem 't Casteelgoed

Dreve 89 (Dentergem)
Herenhoeve van de heren van Dentergem " 't Casteelgoed", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische hoeve, in het woonhuis is naar verluidt de datum "1791" op een moerbalk gesneden maar de site is wellicht veel ouder. Brede witbeschilderde bakstenen hekpijlers met aan de basis zandstenen hoekblokken. Lage, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint, pannen zadeldak.


ID: 84325 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Oudenwalle

Gottemstraat 18 (Dentergem)
In het ancien régime had Dentergem ongeveer een twintigtal heerlijkheden. Oude Walle was één van de drie grootste en had samen met de kleinere heerlijkheden Groot- en Cleenhuyse, Proost en Hecke een schepenbank die recht sprak over hun gebied. Toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Rechts van de grintweg, leidend naar het huis, situeert zich een kleine boomgaard. Het woonhuis, ten oosten van het erf, kan eventueel teruggaan tot de 17de of begin 18de eeuw. Laag huis onder pannen zadeldak met twee aandaken en voorliggende weide.


ID: 84327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groeneweg 23 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf met enkele fruitbomen. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met woonhuis en daartegenover de stallingen en wagenhuis aangeduid. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1864 uitgebreid. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden aan de oost- en zuidkant van de boerderij enkele grote stallingen toegevoegd.


ID: 84476 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.