Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 84522 | Bouwkundig element

Koetshuis en stallingen bij kasteel van Wakken

Kasteeldreef 6-7, 8 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen horend bij het kasteel, 19de-eeuws uitzicht.


ID: 84531 | Bouwkundig element

Hoeve Den Ast

Kraaistraat 25 (Dentergem)
Hoeve met verschillende bestanddelen gegroepeerd rondom een grinten erf en centraal een klein gazon. Heden opgesplitst in twee wooneenheden. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een site aangeduid. Verankerde baksteenbouw met mansardedak (imitatieleien in eterniet?). Zuidgevel met vlechtingen en twee kleine, blinde oculi in de topgevel. Vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden van het erf ligt een voormalige ast uit circa 1899. Dwarsschuur met wagenhuis en stallingen.


ID: 84535 | Bouwkundig element

Herenhuis met zeepziederij

Mandelstraat 19 (Dentergem)
Herenhuis met voormalige zeepziederij. Volgens kadastergegevens circa 1874 ter vervanging van een ouder pand en in opdracht van de koopman Joannes Vandenpoel gebouwd. In 1893 wordt de zeepziederij gedeeltelijk heropgebouwd en ingericht als paardenstal. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder pannen schilddak. Links een zijrisaliet met koetsendoorrit.


ID: 84343 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 149 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Schuur en stal.


ID: 84604 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen in provinciaal domein De Baliekouter

Ommegangstraat 11 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, opgenomen in het provinciaal domein "De Baliekouter". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat een site met omwalling getekend, gelegen in de vallei van de Mandel. In de noordwesthoek van de site bevindt zich een boomgaard met jonge bomen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis ten westen van het erf met dwars tegen de achtergevel een aangebouwde stalling. Ten oosten, wagenhuis.


ID: 84615 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oosthoekstraat 16 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf met boomgaard. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis kent verschillende uitbreidingen, volgens het kadaster circa 1861, 1882, 1908 en 1944, het bakhuis (of zwingelkot) dateert van circa 1908. Achter het smeedijzeren hekken, geflankeerd door een linde en haagbeuk, ligt een aarden oprit.


ID: 84616 | Bouwkundig element

Villa

Oosthoekstraat 24 (Dentergem)
Vrijstaande woning uit het interbellum gelegen in een ruime tuin. Dubbelhuis in rode baksteen onder schilddaken en boven een gecementeerde plint. Achterin gelegen, oudere, mogelijk 19de-eeuwse stal en schuur.


ID: 84438 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Te Poorters

Oostrozebekestraat 27 (Dentergem)
Historische hoeve "Goed Te Poorters", gaat terug op een middeleeuwse omwalde site. Onverharde oprit met restanten van kasseibestrating, afgezet met bomen, toegang tot het erf, met aan de oostelijke zijde de schuur uit 1835, opgetrokken in baksteen, met een vernieuwde dakbedekking in golfplaten. Ten westen van de oprit bevindt zich het wagenkot uit 1951, met daarachter de 18de-eeuwse stal. In het noorden, staan een bakhuis in witbeschilderde baksteen en het woonhuis in witbeschilderde baksteen op een grijze plint. Paarden- en koeienstal.


ID: 84374 | Bouwkundig element

Koetshuis en stallingen bij landhuis

Statiestraat 18 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen, gebouwd circa 1899 (zie kadaster), horend bij het landhuis van de familie Opsomer, gelegen in een ruime tuin met vijver en bruggetje. Landhuis en stallingen maakten oorspronkelijk deel uit van één groot domein. Het domein werd opgesplitst en het koetshuis is volgens kadastergegevens circa 1953 omgebouwd tot landelijke woning zie huidig. Bij het huis hoort een kapel (zie supra). Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen verlevendigd met natuurstenen banden, natuurstenen plint met bossage en leien bedakingen. De villa wordt aan de oostzijde gedomineerd door een vierkante hoektoren.


ID: 84444 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Goed Ter Hoyen

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.