Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 135422 | Landschappelijk element

Wegen naar groeve met voorde over de Mark

Garennestraat (Herne)
De half verharde wegen ontsluiten de oude groeve van schilfersteen die op de rechteroever van de Markvallei ligt. In de taluds van de holle wegen dagzoomt hetzelfde gesteente. Op de steilste hellingen van de vallei zijn de wegen in het reliëf ingesneden. De holle wegen hebben een gevarieerde beplanting. De weg kruist de Mark met een voorde ten noorden waarvan een stalen voetgangersbruggetje ligt.


ID: 39648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Haegen en omgeving

Hondsbergstraat 18, 18A (Herne)
Omvangrijke 19de-eeuwse hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de ruime geplaveide binnenplaats. Rondom liggen weilandpercelen met houtkanten en ten zuiden de beek met bomenrij en parallelle onverharde losweg.


ID: 39622 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof te Kwatem en omgeving

Kwatemstraat 2 (Herne)
Gebouwen uit de 19de eeuw gegroepeerd rondom de drie zijden van de geplaveide binnenplaats. Aan de straatzijde over de ganse breedte afgesloten met een ijzeren hekken op een lage bakstenen muur met centraal, twee opengaande vleugels, gevat tussen schamppalen en bakstenen pijlers. De hoeve wordt omkaderd door overwegend weiland waarvan de perceelsgrenzen en het tracé van een oude voetweg op het terrein nog grotendeels afleesbaar zijn aan de hand van lijnbeplanting van opgaande bomen en knotbomen


ID: 39758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof te Rasbeek en omgeving

Rasbeekstraat 10 (Herne)
Mooi geheel bestaande uit gebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ruime binnenplaats en daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Een opgaande beuk en eik markeren de toegangspoort. Ommuurde moestuin ten westen met aansluitend de voormalige boomgaard.


ID: 200144 | Bouwkundig element

Station Herne

Stationsstraat 115 (Herne)
Het betreft een typologisch uitzonderlijk goed bewaard station, inclusief het oorspronkelijke interieur en de glazen luifel; voorbeeld van een landelijk station, gebouwd in 1871.


ID: 135049 | Landschappelijk geheel

Hertberg

Herselt (Herselt), Varendonk (Laakdal)
‘Hertberg’ is gelegen op de overgang tussen de vallei van de Grote Nete en de eerste hellingen van het Hageland en bestaat uit een uitgestrekt bosgebied gelegen op twee tertiaire ijzerzandsteenheuvels met aan de randen akkers en weilanden. Reeds in de 18de eeuw werd het gebied gekenmerkt door uitgestrekt bos, hier en daar onderbroken door kleine restanten heide en enkele vijvers. Het betreft hier geen ‘historisch stabiel’ bos gezien de mens gedurende de laatste 200 jaar door haar activiteiten het uitzicht van het bos wezenlijk veranderde.


ID: 301571 | Landschappelijk element

Dreven in Westerlo en Herselt

Berglaan, Hoge Dreef, Kaaibeek (Herselt), Annadreef, Hollandse dreef, Koning Leopoldlaan, Kwarekkendreef, Langedreef, Overwijs, Papedreef, Sint-Lambertusstraat (Westerlo)
In de eerste helft van de 17de eeuw, liet Jean-Philippe Eugène de Merode heel wat dreven aanleggen in de heerlijkheid Westerlo waarvan vele tot op heden bewaard bleven, zij het niet met de oorspronkelijke beplanting.


ID: 39761 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Berglaan 59A-B (Herselt)
Achterin gelegen, gekoppelde dorpswoningen in spiegelbeeldschema, uit de jaren 1920.


ID: 39762 | Bouwkundig element

Dennenboshoeve

Berglaan 83 (Herselt)
De Dennenboshoeve, gelegen aan een eikendreef, klimt op tot de 18de eeuw maar werd herhaaldelijk aangepast.


ID: 301566 | Landschappelijk element

Dreven in het kasteelpark de Merode

Diestsebaan (Herselt)
Jean Philippe Eugène de Merode liet in zijn kasteeldomein een geometrische tuin aanleggen met centrale vijver en stervormige dreven. De drevenstructuur van het park bleef tot op vandaag volledig bewaard, maar de begeleidende beplantingen zijn niet altijd volledig en soms anders ingevuld. Zo werden de dubbele lindendreven langs de spiegelvijver vervangen door eikendreven. die echter in 2015 gekapt werden. Ook de overige dreven in het park zijn ondertussen aangeplant met eik of beuk en soms gedeeltelijk dichtgegroeid.