Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 84767 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jozefkapel met linde

Kasteellaan (Hamme)
De Sint-Jozefkapel, gebouwd in 1866, is een typische uiting van de religieuze volkscultuur, namelijk als kleine bidplaats ter verering van een populaire heilige gebouwd op initiatief van particulieren. Achter de kapel staat een lindeboom.


ID: 84841 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskapel met linde

Koningsplein (Hamme)
De wegkapel met bijhorende kapellinde is één van de oudst bewaarde exemplaren in Vlaanderen toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. De wegkapel werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw ter vervanging van een ouder exemplaar.


ID: 304262 | Landschappelijk element

Kapellinde bij O.L.V. van de Rozenkranskapel

Koningsplein (Hamme)
Ten zuiden van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskapel staat een kapelboom. Deze winterlinde met hartvormig blad is op gebruikelijke wijze bij de kapel aangeplant en groeit uit tot een beeldbepalend element op het Koningsplein.


ID: 85453 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in knotwilg

Moerheide (Hamme)
Boomkapelletje aan oude knotwilg. Breed, bruin geschilderd houten kapelletje met decoratief uitgesneden beglaasde voorzijde.


ID: 85456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jozefkapel met linden

Moortelstraat (Hamme)
De barokke Sint-Jozefkapel van 1709 is een materiële getuigenis van de oude verspreide traditie tot oprichting van een kleine bidplaats op initiatief van particulieren ingevolge een wens of gelofte en van het volkse gebruik om bij bezoek van dergelijke bidplaats om bijstand te verzoeken. Vier lindebomen markeren de kapel.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Oude Durmedijk, Palingstraat (Hamme), Oude Durmedijk (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.


ID: 85477 | Bouwkundig element

Boomkapelletje in linde

Overloopakker (Hamme)
Boomkapelletje aan in waaiervorm geknotte solitaire Lindeboom naast veldweg.


ID: 132058 | Landschappelijk element

Dijkbeplantingen met okkernoot

Parallelweg Durme (Hamme), Palingstraat (Waasmunster)
De dijken binnen het gebied van de Oude Durmearm zijn nog traditioneel beplant met bomenrijen van okkernoot. Naast het begrazen van de dijken werden deze ook nuttig gemaakt door er okkernoten op te planten. De noten werden geoogst en de bomen zelf hadden ook een economisch nut, ze werden voor het waardevolle notenhout gebruikt.


ID: 84847 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats van Moerzeke

Priester Edward Poppestraat (Hamme)
Nieuwe begraafplaats ter vervanging van het te klein geworden kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Aanleg in 1925 volgens plan van bouwkundige Joseph Van Muylem die in 1926 tevens een Calvarieberg in gewapend beton ontwierp.


ID: 304265 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Tuinbouwlaan (Hamme)
De oorspronkelijke vrijheidsboom van Moerzeke-Kastel werd aangeplant in 1830 en stond in de Vrijboomstraat bij een kruispunt waar vier wegen samen komen: Bosstraat, Scheldestraat, Baasrodeveerstraat en de Vrijboomstraat. Naar verluidt werd de oude vrijheidsboom verdrukt door het opkomende verkeer en had de lijnbus er geen plaats om zich te keren. De boom werd vervangen door een jonge zomerlinde, op een plaats net buiten de dorpskern, in de Tuinbouwlaan bij het kruispunt met de Aubroeckstraat.