Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4546 resultaten


ID: 91343 | Bouwkundig element

Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

Werkenplein (Kortemark)
Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De omgeving van de Sint-Martinuskerk is sinds 1957 beschermd als landschap. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Het beschadigde, vóóroorlogse kerkhof met ijzeren hek wordt in 1924-1925 hersteld naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


ID: 130817 | Landschappelijk element

Leibomenrij van zomerlinden

Werkenplein (Kortemark)
Parallel met de rondgang is op concentrische wijze een bomenrij aangelegd rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Martinus. Alle lindebomen zijn in een verticaal vlak geleid en op een hoogte van 750 cm geknot. Alle zomerlinden zijn met elkaar verbonden met geleide zijtakken die zich op een hoogte van 220 à 250 cm bevinden. In oorsprong telde de bomenrij 54 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 46 en waren er reeds 8 bomen verdwenen. Het betreft hier een representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 130997 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gewone beuk

Werkenplein (Kortemark)
Parallel met de rondgang is op concentrische wijze een afsluitingshaag aangelegd rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Martinus. De haag wordt traditioneel onderhouden door ze te scheren.


ID: 91468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Couchezhoeve en omgeving

Zarren-Lindestraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen historische hoeve, zogenaamd "Couchezhoeve" naar de Zarrense familie Couchez. Twee oude lindes met boomkapelletje aan de erftoegang. Landelijke omgeving met weiden, rondom bomen, onder meer Canada- en Italiaanse polulieren, knotbomen. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): hoevesite met ruim L-vormig volume, twee kleinere volumes en een poel binnen een ruime boomgaard.


ID: 131565 | Landschappelijk element

Twee witte paardenkastanjes en een winterlinde bij kapel van de Verlosser  Zaligmaker

Dorpsstraat , Kapelstraat (Kortenaken)
Op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Kapelstraat te Ransberg en Hoeleden (beide deelgemeenten van Kortenaken) bevindt zich een eeuwenoude kapel gewijd aan de Verlosser die omringd is door twee witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) en één winterlinde (Tilia cordata).


ID: 300180 | Landschappelijk element

Kapelboom

Groenstraat, Heerbaan, Hollestraat (Kortenaken)
Op de hoek van de Heerbaan, Hollestraat en Groenstraat in Kortenaken staat een opgaande lindeboom aangeplant bij de Sint-Rochuskapel.


ID: 300185 | Landschappelijk element

Haagbeuk en eik als kapelbomen

Hoogemeyer (Kortenaken)
Bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Roosen, gelegen langs de Kattebeek, staan drie imposante bomen: twee haagbeuken en een eik.


ID: 302906 | Landschappelijk element

Tamme kastanje in park kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3 (Kortenaken)
De bescherming als monument betreft een tamme kastanje (Castanea sativa) op het landgoed van het vermoedelijk rond 1750 opgetrokken kasteel Hogemeyer.


ID: 302907 | Landschappelijk element

Tamme kastanje in park van kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3 (Kortenaken)
De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich op het landgoed van het kasteel Hogemeyer. Het huidige kasteel werd vermoedelijk rond 1750 opgetrokken als landhuis met lusttuin binnen een rechthoekige omwalling, gelegen aan de zuidgrens van het Groot Begijnbos nabij de grens met Waanrode. Het domein gaat in oorsprong echter terug tot in de eerste helft van de 14de eeuw.


ID: 302908 | Landschappelijk element

Witte paardenkastanje in park van kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3 (Kortenaken)
De witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) bevindt zich op het landgoed van het kasteel Hogemeyer. Het huidige kasteel werd vermoedelijk rond 1750 opgetrokken als landhuis met lusttuin binnen een rechthoekige omwalling, gelegen aan de zuidgrens van het Groot Begijnbos nabij de grens met Waanrode. Het domein gaat in oorsprong echter terug tot in de eerste helft van de 14de eeuw.