Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 91430 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Stadenstraat 32 (Kortemark)
Lage voormalige tweewoonst, daterend van circa 1889. Het huis wordt volgens het kadaster als tweewoonst gebouwd in 1889 door de Zarrense koopman Petrus Maes. In 1900 vereniging tot één huis door de Zarrense herbergier August Depickere. In 1905 wordt het opnieuw een tweewoonst en wordt er achter het huis een 'werkhuis' gebouwd. In 1938 wordt één van de huizen uitgebreid met een achterbouw.


ID: 91440 | Bouwkundig element

Dorpswoning met werkhuis

Stadenstraat 81 (Kortemark)
Lage woning met geïncorporeerd werkhuis en achterliggend boomgaardje, erfoprit aan rechter zijde afgesloten door hek in buisstaal. Volgens het kadaster gebouwd in 1913 door timmerman Felix Demoen-Vandamme uit Zarren.


ID: 91442 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Stadenstraat 85 (Kortemark)
Laag huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw (sierankers) onder zadeldak (rode mechanische pannen), aflijnende getrapte baksteenfries en gootlijst. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-profiel met rozetten en steekbogige ontlastingsboog. Rechts aansluitend, haaks op de straat georiënteerd atelier onder pannen zadeldak.


ID: 91326 | Bouwkundig element

Kruisstraatmolen

Steenstraat (Kortemark)
De Kruisstraatmolen is een standaardmolen met gesloten voet, gelegen op een molenbelt. De windmolen doet dienst als korenmolen.


ID: 91310 | Bouwkundig element

Dorpswoning met aanpalend atelier

Steenstraat 64 (Kortemark)
Huis met aanpalend atelier. Het atelier is door middel van jaarankers "1924" gedateerd. Het huis dateert vermoedelijk uit dezelfde periode. Verankerde (sierankers) donkerrode baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Cordonlijstje en brede muizentandlijst.


ID: 91096 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Torhoutstraat 11 (Kortemark)
Huis met parement uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (dateert mogelijk van 1946). Links aansluitend, fabriekspand onder sheddaken. Vanaf 1903 is de site in handen van de Kortemarkse familie Louagie. Bij de mutatie van 1925 is er sprake van de uitbreiding van een tabaksfabriek.


ID: 91098 | Bouwkundig element

Dorpswoning Meubelmakerij Verlinde Anno 1830

Torhoutstraat 16 (Kortemark)
"MEUBELMAKERIJ VERLINDE ANNO 1830" zie opschrift boven de deur. Blijkens de mutatie wordt het huis in 1894 gebouwd door timmerman Medard Verlinde-Dejonckheere uit Kortemark. In 1907 (mutatiestaat ontbreekt) wordt het huis aan de achterzijde uitgebreid. Bij de mutatie van 1921 wordt het werkhuis achter het huis uitgebreid en wordt een motor geplaatst.


ID: 91011 | Bouwkundig element

Hoeve het Kasteeltje

Vinkaertstraat 12 (Kortemark)
De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828): eigenaar is dan de Kortemarkse molenaar Dewulf, de bestanddelen zijn L-vormig opgesteld rondom een erf met boomgaard, het boerenhuis ten noorden van het erf. Bij de mutatie van 1836 (de eigendom gaat over naar de Brugse familie Van Outryve d'Ydewalle) wordt van de tweewoonst een landgebouw gemaakt en wordt een nieuw huis gebouwd ten oosten van het erf. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).


ID: 91467 | Bouwkundig element

Couchezmolen

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
De Couchezmolen is een bakstenen stellingmolen, die vroeger fungeerde als olie- en korenmolen. Vandaag fungeert de molen enkel nog als korenwindmolen. In de molen is een gemeentelijk Molenmuseum ingericht.


ID: 91459 | Bouwkundig element

Dorpswoning en aanpalende smidse

Zarren-Lindestraat 32 (Kortemark)
Woonhuis en aanpalende smidse op het gehucht "Zarren-Linde". Gebouwd circa 1901 (sic, zie ook jaarankers in de linker zijgevel), na afbraak van een woning die reeds was weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1827.