Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 30924 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boescheepseweg 29 (Poperinge)
Achterin gelegen, kleine hoeve met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder pannen zadeldaken.


ID: 30935 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis met koetsgebouw

Boeschepestraat 15 (Poperinge)
Classicistisch herenhuis met koetsgebouw rechts, uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw. Het huis werd mogelijk gebouwd in 1745 door Nicolaas François van Renynghe (1695-1766), lid van de illustere gelijknamige Poperingse familie.


ID: 30959 | Bouwkundig element

Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten

Bruggestraat 14, Komstraat 9A (Poperinge)
In 1413 werd het klooster gesticht onder impuls van de adellijke familie de Montmorency, volgens de regel van de orde der penitentie. De zusters legden zich vermoedelijk aanvankelijk toe op de verzorging van pestlijders. Later volgde ook onder meer onderwijs. Dit laatste resulteerde in de uitbouw van het huidige schoolcomplex. Het huidige gebouwencomplex uit de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw is gelegen binnen de driehoek Bruggestraat, Paardenmarkt en Komstraat.


ID: 30964 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Bruggestraat 61-63 (Poperinge)
Tweegezinswoning, naar verluidt naar ontwerp van architect J. Gits uit Ieper. Interessant voorbeeld van de lokale architectuur uit de jaren 1930, getypeerd door het streven naar een modernistische interpretatie van een qua opzet traditioneel geheel.


ID: 31450 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Callestraat 5 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een deels begraasd, deels begrint erf. Ommuurd siertuintje voor het boerenhuis. Ten noorden, voor de stalvleugel, vaalt met deels behouden lage ommuring. Ten zuidoosten, rest van omwalling.


ID: 200948 | Bouwkundig element

Poperinghe Old Military Cemetery

Deken De Bolaan (Poperinge)
Poperinghe Old Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De met hoge muren omheinde begraafplaats met smeedijzeren toegangshekken bevat twee paviljoenen, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen met witte 'headstones'. Het geheel wordt getooid met markeringsbomen, klimplanten en bloemperken.


ID: 200949 | Bouwkundig element

Poperinghe New Military Cemetery met Frans militair ereperk

Deken De Bolaan (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats omvat een Brits en Frans deel en is deels omheind door een natuurstenen muur, deels door een haag. Het Britse deel is ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew, met een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee paviljoentjes uit witte natuursteen en een 'Stone of Remembrance', evenals witte grafstenen, bloemperken, struiken en opgaande bomen. Het Franse perk wordt gekenmerkt door de typische grafkruisen of onder een grafsteen met hoefijzerboog voor moslims.


ID: 200992 | Bouwkundig element

Abeele Aerodrome Military Cemetery

Dodemanstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangspoortje, schuilhuisje, 'Cross of Sacrifice' en twee perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.


ID: 200950 | Bouwkundig element

Gwalia Cemetery

Elverdingseweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. De ommuurde begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en twee perken met witte grafstenen. Opgaande bomen en bloemperken sieren het geheel.


ID: 31045 | Bouwkundig element

Skindles Hotel

Gasthuisstraat 57, 57A-G (Poperinge)
Het 'Skindles Hotel', genoemd naar het gelijknamige hotel in Maidenhead aan de Theems, staat voor een Engelse officierenclub tijdens de Eerste Wereldoorlog, gevestigd in het nu verdwenen hotel 'La Bourse du Houblon' ter hoogte van het huidige nummer 14. Het herenhuis werd generaties lang bewoond door de invloedrijke familie van Renynghe en fungeerde vanaf circa 1919 een tijdlang als hotel.