Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 54573 | Bouwkundig element

Hoeve

Duiveketestraat 10 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld als klein woonhuis. Het kadaster registreert in 1907 een uitbreiding of totale nieuwbouw met beide vleugels op L-vormige plattegrond.


ID: 54574 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Pauwen

Duiveketestraat 12 (De Haan)
Aan de straat gelegen hoeve "TER PAUWEN" (zie houten bord), die al in 1293 als "In Clemskerke ter stede die men heet tgoet Ten Pauwe" wordt vermeld. Het is niet duidelijk of de verderop gelegen hofstede de "KRUISHOEVE" (nummer 5) met de hoeve "TER PAUWEN" verband houdt.


ID: 54572 | Bouwkundig element

Kruishoeve

Duiveketestraat 5 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde oprit en een tweeledige toegangspoort. Nu gerenoveerd in functie van hoevetoerisme en als vakantieverblijf. De dwarsschuur ten westen van het erf is gedateerd door middel van baksteenkoppen met jaartal "1772". Witbeschilderde boerenhuis met stalling.


ID: 54618 | Bouwkundig element

Hoeve 't Neerhof

Groenestraat 49 (De Haan)
Hoeve " 'T NEERHOF", zie houten bord, met losse bestanddelen rond een begraasd erf. De hoeve staat op de Atlas der Buurtwegen (1842).


ID: 54620 | Bouwkundig element

Sint-Clarengoed

Grotestraat 154 (De Haan)
Staat vermeld in een ommeloper van 1686 als eigendom van het Brugse Sint-Claraklooster. De hoeve is op de Ferrariskaart (1770-1778) met L-vormige opstelling afgebeeld, aan de straat is over de Zwinbeek een stenen brug getekend.


ID: 54621 | Bouwkundig element

Hoeve Het Essen Busselken

Grotestraat 156 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve "HET ESSEN BUSSELKEN", zie houten bord. Losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf toegankelijk via een lange, onverharde en verder doorlopende landweg.


ID: 54622 | Bouwkundig element

Hoeve Kleine Schamele Weecke

Grotestraat 217 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "KLEINE SCHAMELE WEECKE", zie houten bord. Historische hoevesite teruggaand tot de 15de eeuw als afsplitsing van de "Grote Schamele Weecke" en eigendom van het Brugse Potteriehospitaal.


ID: 214298 | Bouwkundig element

Hoeve Het Riethof

Kloosterstraat 20 (De Haan)
Hoeve langs de weg gelegen "HET RIETHOF" zie geschilderd opschrift boven de deur, en volgens jaarankers op de zijgevel daterend van "1780".


ID: 54627 | Bouwkundig element

Hoeve

Lepelemstraat 14 (De Haan)
Hoeve aan de straat gelegen, volgens gevelsteen met cartouche daterend van "1863". Langgestrekt boerenhuis met rechts een aanpalende schuur en links een klein lager volume onder zadeldaken met verspringende nokhoogte (Vlaamse pannen), smalle bakstenen stoep.


ID: 54629 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Schamele Weecke

Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve aan de zuidkant toegankelijk via een lange, bochtige, geasfalteerde oprit en een betonnen brug met bakstenen balustrades geflankeerd door twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. De walgracht met wilgen is grotendeels bewaard, boomgaard ten westen van het boerenhuis. Bekiezeld, gekasseid en begraasd erf, deels tot siertuin omgevormd met er omheen de losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Centraal op het erf staat een conisch hondenhok in witbeschilderde baksteen.