Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 86576 | Bouwkundig element

Wiershoeve

Mankemerriestraat 4-6 (Tielt)
19de-eeuwse hoeve Wiershoeve, in oorsprong één landbouwbedrijf gelegen in Den Wier, bestaande uit twee stukken land ten westen van de Dentergemstraat. De oorspronkelijke hoevegebouwen van nummer 6 werden vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis werd omgebouwd tot ast omstreeks 1895. Nummer 4 omvat een hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, met een U-vormige schikking van de gebouwen rond het erf, namelijk het woonhuis, gedateerd 1895, ten noorden van het erf, en een losstaande schuur- en stalvleugel uit 1891, respectievelijk ten zuiden en oosten van het erf.


ID: 86764 | Bouwkundig element

Mankemerriehoeve

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 86765 | Bouwkundig element

Hoeve

Marialoopsesteenweg 18, 18A (Tielt)
Historische hoeve, naar verluidt voormalige hengstenkwekerij, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak omheen erf met bewaard poelrestant aan de straatzijde. Ten zuiden van het erf, woonhuis van anderhalve bouwlaag met half ondergrondse kelderverdieping. Ten westen van het erf, grote schuurvleugel onder zadeldak met overstek op houten consoles. Dwarsschuur met dubbele doorrit en asemgaten. Aan noordzijde, parallel met het woonhuis, stal met geïncorporeerd wagenhuis met dubbele korfboogdoorrit. Ten noordoosten van het erf, recentere aanbouwen en vervallen bakhuisje met ovenhokje. Ten zuidoosten, nieuwe paardenstal.


ID: 87143 | Bouwkundig element

Hoeve

Nagelstraat 25 (Tielt)
Hoeve, in geschiedenis minstens teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. Nieuw woonhuis gebouwd aan westzijde.


ID: 87145 | Bouwkundig element

Hoeve Moeninckhof

Nagelstraat 26 (Tielt)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen aan het begin van de voormalige Vlaagtmolenvoetweg. Het boerenhuis is in kern mogelijk teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Landgebouwen klimmen minimaal op tot 1830, zie voorkomen op primitief kadasterplan.


ID: 87046 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Neringenstraat 55 (Tielt)
Kleine hoeve gelegen op de flank van de "Neringen", mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1770-1778) komen ten oosten van de voetweg twee parallelle volumes voor. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de hoeve weergegeven in huidige constellatie van noordwestelijk boerenhuis en zuidoostelijke stal.


ID: 87149 | Bouwkundig element

Eenlaagse hoeve

Ondankstraat 10 (Tielt)
Eenlaagse hoeve, haaks ten opzichte van de weg gelegen, langgerekt volume, waarschijnlijk daterend uit 1736, zie datering op balk. Woonstalhuis in verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak. Aan zuidzijde staat een klein 19de-eeuws schuurtje in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak, met getoogde deuropening. Aan oostzijde liggen ateliers in het verlengde van het woonhuis, met muuropeningen onder ijzeren of betonnen lateien.


ID: 87158 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Oosthoekstraat 12-14 (Tielt)
Samenstel van voormalige boerenarbeiderswoningen, gelegen aan oostzijde van de inrit naar hoeve Groot Goed ten Broucken. Teruggaand tot de 17de of 18de eeuw,


ID: 87051 | Bouwkundig element

Landgebouwen van Hof ter Scheure

Processiestraat 28 (Tielt)
Schuur en bakhuisje van Hof ter Scheure, een hoeve teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1863 wordt de grote schuur gebouwd, op de plaats van een ouder exemplaar. Begraasd erf met bakstenen hoevegebouwen onder overkragende zadeldaken, boomgaard aan de noordoostzijde. Boerenhuis van zeven traveeën met stalgedeelte onder zelfde nok. Noordelijke bijgebouwen onder schilddak en zadeldak, respectievelijk garage en stal. Bakhuis met ovenhuisje. Aan de zuidzijde van het erf een hoge schuur.


ID: 86841 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijkegemkouterstraat 32 (Tielt)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie huidige configuratie van vier losstaande volumes reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847). Bijgebouw aan straatzijde later vervangen door nieuwe loods.