Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 200954 | Bouwkundig element

Nine Elms British Cemetery

Helleketelweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats met een poortgebouw, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen witte grafstenen, getooid met struikenrijen, bloemenperken en opgaande bomen.


ID: 31085 | Bouwkundig element

Herenhuis

Ieperstraat 55 (Poperinge)
Classicistisch herenhuis gebouwd in 1777 in opdracht van Pierre Jacques Cadock, magistraat te Poperinge. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met twee houten dakkapellen. Het herenhuis heeft een interessant interieur.


ID: 31468 | Bouwkundig element

Kapelanie

Kapellestraat 12 (Poperinge)
Kapelanie uit de eerste helft van de 19de eeuw, ten zuidoosten haaks tegen de kerk Sint-Jan aangebouwd, gelegen langs het gekasseid kerkpad.


ID: 31479 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Baafsparochie met tuin

Kerkhofstraat 1 (Poperinge)
Pastorie gelegen recht tegenover het westelijk portaal van de kerk, in het midden van een deels omhaagde, deels ommuurde, beboomde tuin, met een gietijzeren toegangshekje. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een licht gebogen zadeldak.


ID: 31122 | Bouwkundig element

Gemeenteschool De kouter

Komstraat 18-28 (Poperinge)
Klein schoolcomplex uit het laatste kwart van de 19de eeuw, waarvan de onderwijzerswoning samen met de links aansluitende tuinmuur uitzien op de straat. Erachter bevindt zich een geplaveide speelplaats begrensd door de klasvleugel ten noordwesten. Bakstenen lage klasvleugel van achttien traveeën onder schilddak met Vlaamse pannen. De grote raamoppervlakken zijn typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw;


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 31364 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Lokerseweg 24 (Poperinge)
Voormalig boerenarbeidershuisje met voorliggend begrint erf ten oosten afgezet met muur. Siertuintje voor het boerenhuisje.


ID: 31167 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat 18 (Poperinge)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk was vermoedelijk een oorspronkelijk naar het zuiden georiënteerde pastorie van één bouwlaag onder geknikt zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw. In 1880 werd deze verhoogd met één bouwlaag, en volgde mogelijk ook een verbreding van de westelijke zijgevel met twee traveeën rechts in een aansluitende bouwtrant.


ID: 31164 | Bouwkundig element

Kapelanie

Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat 6, 6A-C (Poperinge)
Kapelanie gelegen ten noorden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen. Het pand heeft een 19de-eeuws uitzicht, maar gaat echter terug op een oude kern van 1759.


ID: 31370 | Bouwkundig element

Hoeve

Pastoorstraat 1 (Poperinge)
Wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920. Hoeve bestaande uit een herenhuis met een achterliggend, gebetonneerd erf met centrale mestvaalt en afsluiting ten noordwesten door middel van een rode bakstenen muur met casementen en aflijnend rondboogfries. Het geheel is toegankelijk via een gietijzeren hek met schamppaaltjes.