Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 8920 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 200960 | Bouwkundig element

Tramstation

Kauwstraat 30 (Herzele)
Het tramstation van Sint-Lievens-Esse dateert van 1911-1912 en werd opgetrokken aan de lijn Merelbeke - Geraardsbergen. De tramstatie telt twee panden en een koetshuis gebouwd in één campagne.


ID: 9051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhuize-Wijnhuize

Kloosterberg 32 (Herzele)
Omwald kasteel met omringend ommuurd park, gelegen ten zuiden van de kerk, opgetrokken in 1628, gerestaureerd in 1825. Hek met vroegere dreef ertegenover. Ten zuiden, dienstgebouw van twee bouwlagen onder schilddak (leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Daarachter U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verder in het park, natuurstenen schandpaal. Rond, bepleisterd en beschilderd tuinpaviljoen onder kegelvormige spits, uit de 19de eeuw.


ID: 8979 | Bouwkundig element

Hoeve

Provincieweg 430 (Herzele)
Verwaarloosde semi-gesloten hoeve met deels gesloopte dienstgebouwen, gegroepeerd rondom een gekasseid en geplaveid erf.


ID: 8965 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Sint-Antoniusdreef (Herzele)
Rechthoekige kapel met rechthoekig koortje onder zadeldaken, uit 1826. Witgekalkte baksteenbouw, aflijnende fries met dropmotief. Roodgeschilderde voorgevel op gecementeerde plint.


ID: 9011 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.


ID: 8948 | Bouwkundig element

Buurtspoorwegstelplaats, reparatie-, dienstlokalen

Solleveld 25 (Herzele)
Aansluitend bij het buurtspoorwegstation van de lijn Gent-Geraardsbergen. Twee bakstenen gebouwen met aanleunende zadeldaken (mechanische pannen) vormen respectievelijk rechts, de grote stelplaats links, een kleinere reparatiehal.


ID: 200828 | Archeologisch geheel

Motte

St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.


ID: 8951 | Bouwkundig element

Station Herzele

Stationsstraat (Herzele)
Bakstenen gebouw; voorgevel op gecementeerde plint, perrongevel op gepikte plint; drie volumes van respectievelijk anderhalve bouwlaag en drie traveeën, twee bouwlagen en drie traveeën, anderhalve bouwlaag en twee traveeën; onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 120956 | Bouwkundig element

Steenkoolmijn Helchteren-Zolder

Brancardiershof 1-9, Koeltorenlaan 2-8, 9-16, 17-19, Magazijnstraat 1-7, Marktplein 7-21, Mijnlamphof 3-7, Mijnwerkerslaan 4-6, 7-36, 38-42, Terrillaan 2-8 (Heusden-Zolder)
Bij Koninklijk Besluit van 25.10.1906 werden de concessies "Helchteren" (3.240 hectare) en "Zolder" (3.280 hectare) toegestaan, gelegen onder het grondgebied der gemeenten Koersel, Heusden, Zolder, Helchteren, Houthalen en Zonhoven.