Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

326 resultaten


ID: 133001 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els en knotwilgenrij

Snepstraat 6 (Nazareth)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate bindwilg. Hier en daar heeft er zich ook een zomereik gevestigd. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag en een stuk waar de kaphaag is omgevormd naar hakhout.


ID: 131650 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij Kapel O.-L.-V. ten Beukenboom

Kapittelstraat (Ninove)
Geen beukenboom maar wel een mooie knotwilgenrij siert de kapelomgeving. Het zijn oude zwaar ontwikkelde knotbomen die er geplant zijn in de brede berm van de weg naar de kapel. Er zijn bomen bij met een stamomtrek van meer dan drie meter.


ID: 131393 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde knotwilg op perceelsgrens

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
Centraal op een weiland, langs de Geraardsbergse steenweg, staat een enorme knotwilg. De boom had in 2002 een stamomtrek van 618 cm en een kruindoormeter van 22 meter. De knotwilg is in lange tijd niet meer geknot geweest en dreigt met zijn enorm breed ontwikkelde kruin open te scheuren.


ID: 87789 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met treurwilg

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgericht circa 1945 naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog en geschonken door de bewoners van de straat, dan nog de Smallestokstraat en Kerkstraat (toen Drogenbroodstraat). De kapel werd vernield door de vlaskar van het naastliggende vlasbedrijf (zie nummer 28) en circa 1975 door de vlashandelaar herbouwd. Driehoekige kapel in roodbruine baksteen met diepe nis en beeld van Maria beschaduwd door een monumentale treurwilg.


ID: 302473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Devalckeneer-Pilette met tuin

Hoesnaek 53-55 (Pepingen)
Het neoclassicistisch landhuis, ook herenhuis Devalckeneer-Pilette genoemd, met omliggend domein kreeg begin 20ste eeuw zijn huidige uitzicht. Rondom het landhuis werd een informele tuin aangelegd met enkele monumentale en zeldzame bomen en een eind 19de-eeuws tuinpaviljoen.


ID: 133089 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Langs de weg, in de perceelsrand van een uitgebrikt weiland staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 132470 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Korte Lenestraat (Poperinge)
Knotbomenrijen van zwarte populier bij een perceelrand. Op het moment van de inventarisatie stonden er 5 exemplaren met stamomtrekken van bij de 3 meter. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 132471 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier langs Lenebeek

Korte Lenestraat (Poperinge)
Langs de Lenebeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. Op het moment van de inventarisatie stonden er 14 exemplaren met stamomtrekken van bij de 4 meter. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 308977 | Landschappelijk element

Solitaire knotwilg in gemengde veekeringshaag

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Solitaire knotwilg in gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.


ID: 301002 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Ten noordoosten van de windmolen De tragische molen staat langs de perceelsrand een knotbomenrij van schietwilg. De rij is niet meer volledig en bestaat nog uit zes exemplaren. Bij het periodiek knotten van de wilgen oogstte men twijgen en takken die nuttig waren als gerief-, constructie- en brandhout.