Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 303488 | Landschappelijk element

Restant van het parkje van het Kasteel van Halingen

Halingenstraat 49 (Sint-Truiden)
Restant van een parkje in landschappelijke stijl met pit­toresk karakter uit het derde kwart van de 19de eeuw, ten zuiden van het voormalig kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 301219 | Landschappelijk element

Kapelboom op kruispunt

Heide (Sint-Truiden)
Langs de holle weg Heide staat op een splitsing van de weg naar Kozen en die naar Wijer een gekandelaarde kapelleboom. Mogelijk vormt de boom een baken of oriëntatiepunt. Het kapelletje is aan de verering van Maria gewijd, een gebruik dat in de omgeving veel voorkomt. De nabijgelegen Onze Lieve Vrouwbasiliek van Kortenbos trok in het verleden altijd veel bedevaartgangers van de Mariadevotie aan.Het bestaan van de weg Heide die langs het Mierhoopbos liep kan tot de 14de eeuw worden teruggevoerd.


ID: 42778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

La Nouvelle Maison met tuin, architectenwoning Henry van de Velde

Albertlaan 1 (Tervuren)
Modernistische interbellum architectenwoning naar ontwerp van Henry van de Velde met bijhorende siertuin, inclusief afsluitingshagen, hekken, keermuren, solitaire bomen, leibomen, tuinterrassen en tuintrappen.


ID: 301646 | Landschappelijk element

Opgaande linde als eeuwfeestboom

Kerkplaats (Tervuren)
Op het dorpsplein van Duisburg staat een mooi ontwikkelde opgaande linde. Het is een winterlinde die als herdenkingsboom werd geplant naar aanleiding van de eeuwfeest plechtigheden die werden gehouden in 1930.


ID: 130764 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Kerkstraat (Tervuren)
De vrijheidsboom, een Hollandse linde, bevindt zich bij het tijdens het interbellum opgerichte oorlogsgedenkteken. De boom werd in 1830 aangeplant als herinnering aan de Belgische Onafhankelijkheid.


ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


ID: 130947 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden bij wegkruis Lieve Heerken

Oorbeeksesteenweg (Tienen)
Twee zwaar ontwikkelde opgaande winterlinden en een derde recente toevoeging van Hollandse linde staan bij een wegkruis. De kruisbomen tevens ook kruispuntbomen bevinden zich op de plaats waar de Begijnenstraat uitkomt op de Oorbeeksesteenweg. Het ensemble van kruis met kruisbomen staat gekend onder de naam Lieve Heerken.


ID: 133115 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellinden bij Heilig Huisje

Maasgatstraat (Tongeren)
De kapelhof is via een holle weg bereikbaar vanaf de Luykerweg, een veldweg die voorbij de kapel verdwenen is. Bij de veldkapel, het zogenoemde Heilighuisje, staan twee opgaande kapelbomen. Het zijn twee mooie beeldbepalende Hollandse lindes die hier een eenheid vormen met het bouwkundig erfgoed. Het ensemble met de lindebomen heeft een beeldbepalende ligging en vervult hier tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 133140 | Landschappelijk element

Houtkanten met sporen van traditioneel beheer langs holle weg

Weg van Alt Hoeselt naar Tongeren (Tongeren)
Vanaf de twee kruislinden bij de verbindingsweg tussen Henis en ’s Herenelderen loop in noordelijke richting een holle weg. Dit is de oude weg van Alt Hoeselt naar Tongeren die nu als wandelweg in gebruik is. De taluds zijn voorzien van houtkanten met nog duidelijke sporen van traditioneel hakhoutbeheer.


ID: 132227 | Landschappelijk element

Opgaande Hollandse linde bij wegkruis

Moleke (Voeren)
De opgaande Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen. Het wegkruis staat aan de overkant van de weg. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.