245 resultaten
ID: 132355 | Landschappelijk element
Aubelsestraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de holle weg. De soorten bestaan uit opgaande bomen en hakhout van zomereik, hakhout van witte paardenkastanje, hakhout en opgaande bomen van zoete kers en knotbomen van gewone es. De opgaande eiken hebben een omtrek van meer dan drie meter. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud.
ID: 132363 | Landschappelijk element
Dalhemerweg (Voeren)
De witte paardenkastanje staat achter het Dalhemmerkuis. Dit ensemble staat bij een kruispunt van wegen en markeert tevens de gemeentegrens van Voeren. De boom wordt als knotboom beheerd maar was vermoedelijk oorspronkelijk een opgaande boom die zijn kruin is verloren.
ID: 132293 | Landschappelijk element
Gijberg, Koetsweg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van de oude Koetsweg, een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande Canadapopulieren, opgaande gewone esdoorn, opgaande witte paardenkastanjes, iep, opgaande zomereik, gewone haagbeuk, zoete kers, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar en kruisbes.
ID: 132262 | Landschappelijk element
Greb (Voeren)
De brede gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout van gewone es, hakhout en opgaande bomen van gewone robinia, gladde iep, eenstijlige meidoorn, zomereik, zoete kers, hakhout van gewone hazelaar en hakhout van witte paardenkastanje. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.
ID: 132372 | Landschappelijk element
Heuvelke (Voeren)
De witte paardenkastanje op een talud aan een kruising van twee paden is een spijkerboom. Een spijkerboom is een soort fetisjboom. Een deel van de achterzijde van de stam is afgestorven. Op het afgestorven deel werd de boom vernageld (er werden minstens 80 spijkers geteld).
ID: 302070 | Landschappelijk element
Kloosterhofstraat 32-34 (Voeren)
De rij met opgaande bomen flankeert de oprijlaan van de Hoeve Kloosterhof aan de zuidwestzijde.
ID: 131855 | Landschappelijk element
Komberg (Voeren)
De houtkant langs het talud van de holle weg 'Komberg' loopt in noordelijke richting, en vormt tevens de westelijke grens van het beschermde landschap 'Martelberg – Graftengebied'. De houtkant bestaat uit gladde iep, hakhout en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, hakhout van witte paardenkastanje, knotbomen van haagbeuk en hakhout van veldesdoorn. Daarnaast komt er ook kruisbes, gewone kardinaalsmuts en roos voor.
ID: 131835 | Landschappelijk element
Kwinten (Voeren)
De houtkant ligt op het talud van de holle weg 'Waterwegske', een holle weg die van Kwinten langs het Broekbos richting Mosdelle gaat. De soortensamenstelling bestaat uit opgaande en knotbomen van gewone es, gewone haagbeuk, meidoorn, rode kornoelje, een zeer zware stoof van veldesdoorn met omtrek 450 cm, opgaande bomen van veldesdoorn, hakhout van gewone hazelaar, opgaande bomen van zoete kers en witte paardenkastanje.
ID: 131852 | Landschappelijk element
Mariahof (Voeren)
De opgaande paardenkastanje is aangeplant in de hoek van een weiland. De witte paardenkastanje is een bijzondere soort als hoekboom. Hij heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object als omvangrijkste boom.
ID: 131882 | Landschappelijk element
Mariahof (Voeren)
De gemengde houtkant bestaat uit opgaande gewone essen, en zwaar hakhout van es, met een omtrek van meer dan 650 cm. Zomereik komt als hakhout en opgaande bomen voor. Hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn. Opgaande bomen van gewone robinia, wintereik en witte paardenkastanje. Veldesdoorn is aanwezig als hakhout en knotbomen. Meidoorn komt voor op de koppen van het talud als veekering. Kruisbes en roos zijn bijmengingen. Ruwe berk, gewone kardinaalsmuts en gladde iep zijn in de houtkant aanwezig. Er is een lijnaanplanting van Canadapopulier.