563 resultaten
ID: 133122 | Landschappelijk element
Poddegemstraat (Grimbergen)
De knotwilgenrij bevindt zich haaks op de Poddegemstraat. De schietwilgen volgen de perceelsgrens. Het bomen worden periodiek geknot op een hoogte van 1,8 meter. Deze bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.
ID: 133128 | Landschappelijk element
Guldendal (Grimbergen)
Ten westen van het kasteeleiland ligt een cluster van een tiental wintereiken. De bomen staan in een bebost perceel en zijn opvallend hoog. De takvrije stammen die konden worden gemeten bedragen bij sommige bomen meer dan twintig meter, wat er op wijst dat de bomen heel hoog werden opgesleund.
ID: 133129 | Landschappelijk element
Guldendal (Grimbergen)
De twee opgaande eiken staan op de hoek van twee dreven in het gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel, aan de rand van het open recreatieveld. Mogelijk betreft het een kruising tussen zomereik en wintereik.
ID: 133130 | Landschappelijk element
Lierbaan (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bestaat uit verschillende fruitboomsoorten. Het noordelijkste deel van de boomgaard werd in 1994 aangeplant. De takvrije stam bedraagt hier 1,8 meter. Aan de rand van de boomgaard staan gemengde houtkanten, met onder andere zwarte en witte moerbei, en lage knotbomen van schietwilg. Behalve de gelegde meidoornhagen zijn er ook takkenwallen op de perceelsgrenzen aangelegd. De grasland wordt als hooiland beheerd.
ID: 133131 | Landschappelijk element
Lierbaan (Grimbergen)
De gelegde meidoornhaag bevindt zich tussen de verschillende delen van de grote hoogstamboomgaard. De haag werd in december 2010 aangeplant als een voorbeeld van een gelegde haag. De techniek van het leggen van hagen komt hier duidelijk tot uiting. De takken werden laag boven het maaiveld ingekapt, schuin gebogen en ingevlochten. De nieuwe uitlopers op de gelegde takken hebben een dicht netwerk gevormd.
ID: 133132 | Landschappelijk element
Lierbaan (Grimbergen)
De knotbomenrij bevindt zich aan de rand van een hooiland en hoogstamboomgaard. De wilgen zijn na achterstallig beheer opnieuw geknot. De plantafstand en de knothoogte zijn onregelmatig. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.
ID: 133133 | Landschappelijk element
Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
De zes linden staan in de oostelijke berm van de Rijkenhoekstraat. De opgaande bomen bestaan hoofdzakelijk uit krimlinde (Tilia europaea (x) 'Euchlora'). De tweede boom in de rij (vanaf het noorden) is een zomerlinde (Tilia platyphyllos) die opvallend hoger is dan de andere bomen in de rij. De plantafstand van de bomenrij bedraagt zeven tot acht meter.
ID: 133135 | Landschappelijk element
Abdijstraat 20 (Grimbergen)
De linde bevindt zich op het domein van de Norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en staat net naast de als monument beschermde abdijmuur. De kruin van de gekalanderde boom is beeldbepalend in de Abdijstraat. Een gekandelaarde boom is een boom waarvan alle gesteltakken op een bepaalde lengte worden afgezet en nieuwe takken die hierop opnieuw uitlopen periodiek worden afgezet of geknot.
ID: 133136 | Landschappelijk element
Steenpoeldreef (Grimbergen)
De dreef van gewone beuk vertrekt van aan het Kasteel d'Overschie en staat haaks op de dreef in de Vorststraat. De weg van de Steenpoeldreef ligt ten noorden van de bomenrijen. In de dreefzate bevindt zich een half verhard pad. De bomen hebben in de rij een plantverband van zeven meter. Ook tussen de twee bomenrijen is het plantverband zeven meter. De meest oostelijke boom van de zuidelijke rij heeft een omtrek van 272 centimeter.
ID: 133137 | Landschappelijk element
Vorststraat (Grimbergen)
De dreef van witte paardenkastanjes verbind het kasteel d'Overschie en de Liermolen. De onverharde dreef is de toegangsdreef naar het kasteeldomein.