Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 78935 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Antwerpse Heirweg 41 (Damme)
Historische hoeve met geschiedenis opklimmend tot de 18de eeuw, thans met grotendeels eind 19de-eeuwse hoevegebouwen zie datering op oostzijgevel van schuur "1891". Hoeve met losstaande bestanddelen omheen onverhard, deels gekasseid erf. Oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis volgens kadaster in 1891 herbouwd tot L-vormig volume. Noordzijgevel getypeerd door decoratief metselwerk, onder meer licht uitspringende, spitsbogige beglaasde gevelkapel. Langsschuur en stalgebouwen.


ID: 78938 | Bouwkundig element

Hoeve

Antwerpse Heirweg 55 (Damme)
Hoevetje gelegen op de grens met Donk-Maldegem, waarvan woonstalhuis opklimmend tot minimum de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds volume aan de straatzijde weergeven op het primitief kadasterplan (1834). Woonstalhuis, baksteenbouw onder licht overkragend zadeldak. Kleine beglaasde gevelnis Ten zuiden, dwarsschuur en ten oosten van het erf, vrijstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 79015 | Bouwkundig element

Kosterwoning van de parochie van Vivenkapelle

Bradericplein 14 (Damme)
Voormalige kosterwoning van de parochie van Vivenkapelle, gebouwd in neogotische stijl in 1870, zie datering in contrasterend metselwerk op uitgewerkte schoorsteenaanzet in de linkerzijpuntgevel.


ID: 79021 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis 't Hof van Vivenkapelle

Bradericplein 23 (Damme)
Neogotisch burgerhuis gebouwd "ANNO 1885", zie jaartalstenen in voorgevel. Keuze voor neogotische bouwstijl in navolging van het neogotische complex van kerk, pastorie en kloosters, dat in de jaren 1860 werd gerealiseerd.


ID: 79022 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Bradericplein 25-27 (Damme)
Samenstel van twee burgerhuizen in een eenvoudige neogotische bouwstijl, opgetrokken in 1886 in opdracht van Julius en Prudencia Slimbrouck, "bijzonderen" te Brugge.


ID: 78944 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Doornstraat 17 (Damme)
Dieper gelegen woonstalhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1927 ter vervanging van een 19de-eeuws, meer westwaarts gelegen hoevetje, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Beboomd en omhaagd voorerf. Eénlagige baksteenbouw met gepekte plint onder mansardedak. Dubbelhuis van drie traveeën getypeerd door rood-wit geschilderde ontlastingbogen van getoogde muuropeningen. Rechts, in voormalige stalgedeelte, nieuwe garage en klein gevelkapelletje.


ID: 78954 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1890-1892 naar ontwerp van de Brugse architect Antoon Verbeke ter vervanging van een kerk opgetrokken in twee bouwfasen (circa 1790, herbouwd in 1837-1838) op de plaats van de middeleeuwse romaanse kerk. Georiënteerde kerk met achterliggend kerkhof, gelegen ten zuidwesten van het langgestrekte "dorpsplein" gevormd door het bredere centrale tracé van de Dorpsstraat.


ID: 78958 | Bouwkundig element

Pastorie

Dorpsstraat 124 (Damme)
Huidige pastorie, gebouwd circa 1929-1931 als onderpastorie ter vervanging van de oude. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Boven deur rondboognis met gepolychromeerd beeldje van de Heilige Martinus. Ommuurde achtertuin.


ID: 78876 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Boomgaard

Groteboomgaardstraat 1 (Damme)
Hoeve "De Grote Boomgaard", op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven. Twee parallelle vleugels. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur.. Oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse.


ID: 78812 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kasteelstraat 33 (Damme)
Eind 19de- of begin-20ste-eeuws dubbelhuis met gecementeerde neoclassicistisch getinte lijstgevel. Rechts naast de woning, een laag bakstenen poortgebouw met Marianisje in de trapgevel verwerkt.