Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7029 resultaten


ID: 301562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskom Leisele

Beverenstraat, Izenbergestraat, Leiseledorp, Veurnestraat (Alveringem)
De dorpskom van Leisele concentreert zich rond Leiseledorp, een gaaf bewaard rechthoekige plein met omlopende gekasseide dorpsstraat. Verder bestaat de dorpskom voornamelijk uit traditionele dorpsbebouwing uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 19de eeuw. De beplanting rondom de kerk is beeldbepalend voor het groene karakter van de dorpskern.


ID: 16040 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Beverenstraat 104 (Alveringem)
Langgerekte hoeve met voorgelegen moestuin; achterliggend erf. Ten zuiden, met bomen afgezoomde rest van oorspronkelijke omwalling. Links woongedeelte van zes traveeën + rechts dwarsschuurtje onder zadeldak. Oude kern van 1766 volgens jaarsteen in rechter zijpuntgevel.


ID: 16456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hofstede Inghels en omgeving

Beverenstraat 19 (Alveringem)
Hoeve uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw; U-vormige opstelling van de hoevegebouwen met bakstenen stoep rondom begraasd erf met resten van vroegere omwalling ten noordwesten en noordoosten gemarkeerd door knotwilgenrij. Ten zuidwesten, haaks tegen het boerenhuis aanleunend stalgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Boomgaard en meidoornhaag langs de straatkant.


ID: 16115 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Groenspriet's kapel met twee lindes

Burgmolenstraat (Alveringem)
Kapel geflankeerd door twee linden. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, daterend van 1851 (zie gevelsteen).


ID: 15810 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgmolenstraat 23 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve met losse bestanddelen, nagenoeg U-vormig gegroepeerd, bereikbaar via een met knotwilgen afgezoomde oprit. Boerenhuis op terp, voorafgegaan door bloemen- en moestuin; oostelijk ervan gelegen vaalt, afgezet met twijgen. Ten noorden, boerenhuis van één travee links opkamer + drie traveeën en één bouwlaag onder gebogen, mank zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand en klimmende, beluikte dakkapel. In kern opklimmend tot de 18de eeuw. Ten zuiden van erf staand dwarsschuurtje.


ID: 16116 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgmolenstraat 29 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf met vaalt, gelegen nabij straat, alwaar afgezoomd met doornhaag. Boerenhuis aanleunend bij langgestrekte type. Breed bakstenen pad leidend naar oudere stalling ten zuidwesten van erf. Moestuin achter, siertuin voor de woning. Ten noordwesten van erf, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kort overstekende rand, daterend van 1872. Ten zuidwesten van erf staand stalgebouwtje.


ID: 16117 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgmolenstraat 43 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen; onverhard erf met vaalt en notelaar voor voormalig boerenhuis. Ten noorden van erf, boerenhuis daterend van 1680. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw ter hoogte van opkamer; stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen voor lager woongedeelte, beide op gepikte plint; uitstekende ankerbalken in linker deel. Sporen van aandak, mogelijk ook schouderstukken, in oostelijke zijgevel. Bewaarde moerbalken met balksloffen in "binnenhuis" en opkamer. Ten noordoosten van erf, geel bakstenen stalling wellicht uit het vierde kwart van de 17de eeuw.


ID: 15962 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Colaertshillestraat 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve (zie rest van omwalling ten oosten van het hof) met losse, willekeurige opstelling van voornamelijk nieuwe gebouwen rondom een gebetonneerd erf. Kleine palmhaag ten oosten van laatst genoemde.


ID: 131023 | Landschappelijk element

Dubbele bomenrij van gekandelaarde linden op kerkhof Alveringem

Dorp (Alveringem)
Langs de witgekalkte kerkhofmuur begeleidt een dubbele bomenrij de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Audomarus. Alle lindebomen zijn gekandelaard en hebben een knothoogte van circa 600 cm. In oorsprong telden de bomenrijen 113 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 110 en waren er reeds 3 bomen verdwenen. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven. Op postkaarten van begin 20ste eeuw is deze beplanting al aanwezig en zijn de bomen reeds te zien als oude volwassen bomen, de diktegroei van de bomen is blijkbaar in al die tijd niet sterk toegenomen en werd duidelijk beïnvloed door het periodiek snoeien.


ID: 15811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.