Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 86420 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Ommegangstraat 35, Pladijsstraat 296 (Deerlijk)
Voormalige meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, heden deel van Vrije Basisschool Sint-Lodewijk. Hoekhuis, in oorsprong herberg en beenhouwerij "Jan Breydel", gebouwd in 1892 zie kadastrale gegevens. Sedert 1910 omgevormd tot het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. In 1917 uitgebreid vermoedelijk met lager volume van drie traveeën.


ID: 38091 | Bouwkundig element

Klooster met kleuter- en lagere school

Bachtekerkstraat 7 (Deinze)
Klooster, kleuter- en lagere school, gesticht in 1908 door de congregatie zusters van de Heilige Vincentius van Deinze, in 1922 uitgebreid met het Heilig Hart Instituut voor mentaal gehandicapten. Huidige aangepaste gevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw met kleurrijk bakstenen parement.


ID: 35069 | Bouwkundig element

Kasteel van Nevele

Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.


ID: 38145 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters maricolen

Grijsbulckstraat 1-3 (Deinze)
Bakstenen gebouwen achter voortuin met ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Kloostergebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eerste kwart 20ste eeuw. Neotraditionele baksteenarchitectuur met zijtrapgevels. Schoolvleugel van zes traveeën en één bouwlaag.


ID: 35225 | Bouwkundig element

Klooster en rustoord van Heilige Petrus

Hansbekedorp 30, 30A (Deinze)
Gebouwd in 1848 in opdracht van Jean Baptiste van de Woestyne d'Hansbeke en naar ontwerp van Ceukelaere, voor de verzorging van bejaarde mannen en vrouwen, wezen en zieken onder leiding van de zusters franciscanessen van Crombeen. Midden 19de eeuw bouw van een klooster ten oosten en oprichting van een kantwerkschool. Kapel vernieuwd in 1884 door F. Borluut-Kervyn. Complex met gebouwen in U-vorm rondom binnenplaats.


ID: 38278 | Bouwkundig element

Klooster en school

Heerdweg 13A (Deinze)
Klooster en school der zusters franciscanessen, hier gesticht in 1876 vanuit de congregatie van Sleidinge. Oprichting van neogotische gebouwen op grond geschonken door de kinderen Van den Berghe met onder meer ziekenzaal, hoeve en washuis.


ID: 38003 | Bouwkundig element

Sint-Blasiushospitaal en kapel

Kaaistraat 9-11, 23 (Deinze)
Klooster en school, gesticht in 1816 in het Sint-Blasiushospitaal. Gebouwen op vierkante plattegrond, met ruime binnentuin. Heden voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse bakstenen gebouwen met twee bouwlagen onder zadeldak Eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, onder leien zadeldak met achthoekige torentje onder klokdak, daterend van 1662 en uitbreiding van 1909, laatstgenoemde naar ontwerp van priester-architect P.C.M. Van Loo.


ID: 38027 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiusinstituut

Kattestraat 22, Meulenstraat 24, Peter Benoitlaan 40 (Deinze)
Kloostergebouw van 1837, oorspronkelijk vijftien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met eenvoudige rechthoekige vensters en gemarkeerd middenrisaliet. In 1848 bouw van de kapel links en kostschool rechts van 1852. Verdere uitbreidingen. Huidig gebouwenbestand gelegen binnen de driehoek Meulenstraat - Kattestraat en Peter Benoitlaan met voornamelijk vleugels aan de Meulen- en Kattestraat en begrenzende hoge bakstenen muur aan de Peter Benoitlaan.


ID: 38101 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Kloosterstraat 1-3 (Deinze)
Klooster en meisjesschool, gesticht in 1879 door de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Gijzegem. Centraal vierkant kloostergebouw met twee bouwlagen in een vrij decoratieve baksteenarchitectuur, gemarkeerd door brede puntgevels of pseudofrontons en laag zadeldak met overstekende daklijst op uitgesneden modillons. Oorspronkelijk schoolgebouw van één bouwlaag achter speelplaats.


ID: 35103 | Bouwkundig element

Paterije bij het penitentenklooster

Langemunt 13 (Deinze)
Achterin de voortuin met een witgeschilderde ijzeren afsluiting en hek uit de tweede helft van de 19de eeuw, ligt een bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Vermoedelijk is dit de vroegere, aangepaste paterij uit de tweede helft van de 17de eeuw. Lijstgevels met verschillende bouwlijnhoogte van vier en twee traveeën.