1096 resultaten
ID: 79810 | Bouwkundig element
Stationsstraat 25 (Brugge)
Vroegere jongensschool, nu gemeentelijke basisschool Lissewege. Gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Ingangsgebouw aan de straat van 1927. Samenstel bestaande uit een breed- en een diephuis.
ID: 82524 | Bouwkundig element
Vrijdagmarkt 12 (Brugge)
Basisschool ondergebracht in breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw met latere aanpassingen. In 1932 herstellingswerken.
ID: 44548 | Bouwkundig element
Brielstraat 29 (Buggenhout)
Gemeenteschooltje, opgericht in 1908 volgens plan van 24 oktober 1906 van architect Clement Sterck. Kleurrijk gebouw van oranjerode baksteen met verwerking van zwarte baksteen voor de plint, speklagen en aflijnende overhoekse muizentandfries onder de gepleisterde daklijst. Brede voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.
ID: 44552 | Bouwkundig element
Broekstraat 27 (Buggenhout)
Het Sint-Vincentiusklooster maakt deel uit van de nieuwe parochie Opstal en werd als eerste gebouwd, nog voor de kerk en de pastorie. In 1906 waren de eerste klaslokalen voor de meisjesschool klaar en werd het kloosterhuis gebouwd. Het kloosterhuis een typisch dubbelhuis op rechthoekig plattegrond, met twee bouwlagen onder leien zadeldak. Aan de achterkant bevindt zich, haaks op het kloostergebouw, een groot schoolgebouw van heden achttien traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak.
ID: 44531 | Bouwkundig element
Dries 73 (Buggenhout)
De huidige gemeenteschool met beeldbepalend op de zuidwesthoek van de Dries ingeplant schoolhuis werd ingehuldigd op 2 juni 1878. Het schoolhuis is een typisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, nu onder een leien schilddak, vooraan gemarkeerd door een pseudodriehoekig fronton boven de middentravee. Het schoolgebouw telt elf traveeën en slechts één bouwlaag onder rood pannen zadeldak en werd opgetrokken uit dezelfde oranjerode en gele baksteen.
ID: 44576 | Bouwkundig element
Kerkstraat 87-91 (Buggenhout)
Voormalige brouwerswoning van de brouwerij Van Damme, ingeplant op de hoek met de Spoorwegstraat en de spoorwegovergang. Volgens het kadasterarchief werd een vrijstaande woning met koetshuis opgericht in 1878 door Julien Van Damme-Kiekens, in 1880 uitgebreid aan de linker kant en oprichting van de brouwerijgebouwen rechts, achter het koetshuis.
ID: 44581 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. De huidige neogotische kapel uit 1902 naar ontwerp van priester-architect Petrus Van Loo is eenbeukig met een smaller en lager koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In 1936-37 werden nieuwe klaslokalen opgetrokken in functionele baksteenarchitectuur.
ID: 44541 | Bouwkundig element
Vekenstraat 2 (Buggenhout)
Voormalige meisjesschool, heden kleuterschool, opgericht samen met het kloosterhuis, Dries nummer 28, in 1908 door de zusters van Sint-Vincentius van Hamme, mogelijk eveneens naar plannen van architect Pierre De Vrom uit Hamme. Eclectisch bakstenen schoolgebouw, haaks op de straat ingeplant en met een bakstenen muur verbonden met het vroegere kloosterhuis.
ID: 302049 | Bouwkundig element
Bradericplein, Sijseelsesteenweg, Vierscharestraat (Damme)
De dorpskern van Vivenkapelle wordt gekenmerkt door een homogeen kloostercomplex ontworpen door Baron J.B. Bethune, waarbij steeds de neogotische stijleenheid werd gerespecteerd.
ID: 79016 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bradericplein 16A (Damme)
Voormalige meisjes- en bewaarschool van de Heilige Engelen horend bij het zusterklooster van de Heilige Jezus; nu Vrije Basisschool van Vivenkapelle. Neogotisch complex naar een ontwerp van architect Florimond Van de Poele (1832-1875), uitgevoerd in 1866-1869, en in 1888 uitgebreid met een bewaarschool. Toegankelijk via een gekasseide dreef met opgaande eiken die langs de kerktuin leidt.