Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

337 resultaten


ID: 28048 | Bouwkundig element

Mechanische maalderij

Arthur Odevaertstraat 15 (Maarkedal)
Vroegere standplaats van een houten korenwindmolen op teerlingen, vernield in 1914 door de Duitse invallers tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1916 vervangen door een mechanische korenmaalderij. Zijdelings aan de straat palend rechthoekig landelijk industrieel gebouw; baksteenbouw van twee verdiepingen onder schilddak van 1916, nadien achterwaarts uitgebreid.


ID: 27916 | Bouwkundig element

Hoeve, molenaarshuis en watermolen Ter Borgt

Borgtstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve naast de rechtse oever van de Maarkebeek met aan het vroeger molenaarshuis gehechte watermolen Ter Borgt, naar de gelijknamige heerlijkheid. Goed bewaard en fraai watermolenlandschap. Voormalig molenaarshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit de 17de of 18de eeuw.


ID: 27968 | Bouwkundig element

Café 't Meuleken

Holandstraat 5 (Maarkedal)
Voormalig café zogenaamd "t Meuleken", gelegen naast de Molenbeek. Enkel vermeldenswaardig omwille van de verdwenen watermolen "ter Eertsbrugge", te situeren in het rechtse deel van de alleenstaande huidige woning.


ID: 27866 | Bouwkundig element

Site van watermolen De Cleye of Ten Elzas

Kleistraat 2-4 (Maarkedal)
Site van de nu vrijwel geheel verdwenen watermolen De Cleye aan de rechter oever van een bijbeek van en naast de Holbeek. In oorsprong oude watermolen reeds vermeld in 1571 als pachtmolen van jonkheer Jan van Ladeuze. Ten noordoosten, hoeve minstens opklimmend tot begin 19de eeuw met wijzigingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en in midden 20ste eeuw sterk aangepast voormalig molenaarshuis.


ID: 27871 | Bouwkundig element

Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek en koren- en oliemolen

Ladeuze 8 (Maarkedal)
Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek, reeds vermeld in 1571 hoewel allicht reeds bestaand voor 1500. Voormalige koren- en oliemolen eertijds afhangend van het nu verdwenen nabijgelegen heerlijk kasteel van Ladeuze. Vrij groot voormalig molenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag op kelderverdieping, onder afgewolfd zadeldak.


ID: 27948 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bijgebouwen

Maarkeweg 56 (Maarkedal)
Burgerhuis gebouwd in midden 19de eeuw met rechts in L-vorm aansluitende bijgebouwen; waarvan gedeelte aan de straat later gewijzigd tot woning. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Links korfboogvormige overzolderde poort met loodrechte aanbouw van voormalige mechanische graanmaalderij, opgericht in begin 20ste eeuw.


ID: 27995 | Bouwkundig element

Maalderijgebouw

Ommegangstraat 4, 2A (Maarkedal)
Maalderijgebouw van mechanische maalderij Maes, opgericht in 1946-47 als graanmaalderij, naar ontwerp van architect R. Cordier van 1946, door de molenaarsfamilie Maes naast hun Ter Kruissens molen.


ID: 28013 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en maalderij Moreels

Pontstraat 64 (Maarkedal)
Bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en aanvankelijk anderhalve bouwlaag, uit begin 20ste eeuw met bijbehorende graanmaalderij van circa 1910; aangepast en verhoogd tot twee bouwlagen in midden 20ste eeuw, waarschijnlijk gelijktijdig met de vergroting van de aangebouwde maalderij. Maalderijgebouw van twee verdiepingen met industriële vensters.


ID: 28108 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen

Tenhoutestraat 19 (Maarkedal)
Voormalig molenaarshuis met verdwenen geïncorporeerde watermolen, ingeplant aan de straat nabij de Pauwelsbeek. In 1894 opgerichte korenwatermolen; stoommachine geplaatst in 1901. Vanaf 1924 watermolen niet meer in werking, sinds 1953 ingelijfd bij de woning. Hoge vierkante schoorsteen boven rechter zijpuntgevel getuigend van vroegere bedrijfsfunctie.


ID: 77596 | Bouwkundig element

Banmolen De Cleyne Molen

Watermolenstraat 44 (Machelen)
Bedrijfscomplex waarvan de geschiedenis opklimt tot het begin van de zestiende eeuw, toen de heer van Diegem in 1513 een nieuwe watermolen oprichtte op de Woluwe ter vervanging van de in 1488-1489 vernielde Vondelmolen die verder naar het noorden gelegen was.