3550 resultaten
ID: 81586 | Bouwkundig element
Stijn Streuvelsstraat 25 (Anzegem)
De woning van Stijn Streuvels, sinds 1980 ingericht als Provinciaal Museum, werd in 1904 gebouwd. De woning is het resultaat van de samenwerking tussen de schrijver Stijn Streuvels (bouwheer) en de architect Jozef Viérin, die er allebei naar streefden om een synthese te brengen van de West-Vlaamse landelijke architectuur.
ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.
ID: 81704 | Bouwkundig element
Westdorp 3 (Anzegem)
Voormalige, vermoedelijk in kern laat 18de-eeuwse pastorie, heden deelgemeentehuis. Dieper in gelegen en ten zuiden van de kerk. Voortuintje afgezet door ijzeren hekje. In de tuin recent imposant volume. Dubbelhuis met later (20ste eeuw) gecementeerde lijstgevel van twee bouwlagen.
ID: 81506 | Bouwkundig element
Wortegemsesteenweg 7, 7A (Anzegem)
Opvallende burgerwoning uit het interbellum met voortuintje, aan de straat afgezet door laag muurtje van gele en bruine baksteen. Enkelhuis met invloeden van de nieuwe zakelijkheid getypeerd door het gebruik van gele baksteen, verticale muurdammen, erker en in- en uitspringende muurvlakken. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.
ID: 208174 | Bouwkundig element
Ardooisestraat 11 (Ardooie)
Vrijstaande notariswoning en bijgebouw met neo-Vlaamse renaissancekenmerken. Gebouwd in 1904 in opdracht van notaris en bankier Benoni David-Verscheure die in 1900 de betrekking van zijn voorganger Jules de Mûelenaere heeft overgenomen. In totaal zes traveeën: vijf traveeën van twee bouwlagen onder haakse zadeldaken.
ID: 208204 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapellestraat (Ardooie)
Ook "Bomkapelletje" genoemd, geflankeerd door twee eiken, gelegen ten oosten van de erfoprit van de hoeve nummer 31. Veldkapel in rode baksteen onder zadeldak in rode mechanische pannen, ijzeren kruis op de nok.
ID: 200646 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 1 (Ardooie)
Kasteeldomein van Ardooie, voorheen gekend als Kasteeldomein de Jonghe d'Ardoye. Classicistisch kasteel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, met neoclassicistische verbouwingen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige, beschoeide spiegelvijver, als overblijfsel van de oorspronkelijke aanleg van de Franse tuin. Vanaf het kasteel leiden vier grote dreven in de vier windrichtingen. Het park omvat divers klein bouwkundig erfgoed waaronder enkele afsluitingspalen, een calvariekruis en een veldkruis.
ID: 207929 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Marktplein 23 (Ardooie)
Pastorie, opgetrokken in het tweede kwart van de 19de eeuw, vernieuwd tijdens het interbellum. Aansluitende tuin. Gebouwd op de plaats van een vroegere pastoorswoning uit het einde van de 17de eeuw.
ID: 200648 | Bouwkundig element
Marktplein 7-11, Onze-Lieve-Vrouwstraat 19 (Ardooie)
Voormalige brouwerijsite Vanden Bussche, bestaande uit een eclectische brouwerswoning met brouwerij, bureel en kapel, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met aanvullende brouwerijuitbreiding en landschapstuin uit het interbellum.
ID: 207946 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mgr. Roelensstraat (Ardooie)
Gemeentelijk park, met gedenkteken voor monseigneur Roelens, in de voormalige tuin van het huis de Mûelenaere.