1205 resultaten
ID: 44539 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vekenstraat 1 (Buggenhout)
Huidig kasteeldomein met deels behouden landschapspark met vijver, gerestaureerde ijskelder en ijzeren boogbrugje met ijzeren toegangshek aan gemetste pijlers aan het begin van de Vekenstraat. In 1887 werd het oude kasteel volledig gesloopt en ongeveer op dezelfde plaats werd een volledig nieuw kasteel opgetrokken. Kasteel op rechthoekige plattegrond met eclectisch hoofdvolume van zeven traveeën en drie bouwlagen.
ID: 78934 | Bouwkundig element
Antwerpse Heirweg 31-33 (Damme)
Hoeve met boerenhuis en wagenkot vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Weergave van de hoevegebouwen op het primitief kadasterplan (1834) en met huidige benaming op de Atlas der Buurtwegen (1845). Toegang gemarkeerd door erfpijlers, waarvan één met rondbogig pijlernisje. Grote waterpartij aan de straatzijde (poel ?). Voormalig boerenhuis met één opkamertravee. Aansluitend aan zuidzijde, onder lagere nok, voormalige stalvleugel met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis. Achterliggende bakstenen bijgebouwen onder zadeldaken.
ID: 78649 | Bouwkundig element
Bonemstraat 1 (Damme)
Hoeve Bonem, gelegen in gelijknamige site waarvan de historiek teruggaat tot de 13de eeuw. Historische hoeve gelegen op terp als restant van het voormalige Hof Bonem, Hoeve van het langgeveltype opklimmend tot minimum de 17de eeuw, met losstaand bijgebouw (schuur/wagenhuis) uit het eerste kwart van de 19de eeuw aan zuidoostelijke zijde. Boerenhuis met aansluitende stalvleugel; vijver.
ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Holleweg 2, Rijckeveldestraat 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.
ID: 78676 | Bouwkundig element
Hulsterlo 1 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het tweede kwart van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stalvleugel reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen. Lange erfoprit. Losstaande hoevegebouwen grosso modo in U-vormige opstelling omheen deels verhard erf met onder meer poel en mestvaalt. Ten zuiden van boerenhuis, stoep en moestuin. Witgekalkte, bakstenen bestanddelen op zwart gepekte plint onder overkragend zadeldak. Bakhuis-zomerkeuken en hondenhok met getrapt geveltje.
ID: 78726 | Bouwkundig element
Oude Sluissedijk 52 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het laatste kwart van de 18de eeuw. Restanten van oorspronkelijke omwalling; poel aan zuidzijde van het erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers, rechts met rondbogig beeldnisje (verdwenen beeld). Woonstalhuis aan zuidwestzijde en schuur aan noordoostzijde. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepekte plint. Losstaande bakstenen dwarsschuur onder overkragend zadeldak (mechanische pannen). Ten noordwesten, hutvormig hondenhok met bolbekroning.
ID: 78781 | Bouwkundig element
Pannepolderstraat 12 (Damme)
Historische hoevesite Sint-Pietersdyckagie, opklimmend tot de 17de eeuw, met een eerste vermelding in 1680. De huidige gebouwen, bestaande uit een opvallend geheel van twee in elkaars verlengde liggende, lange volumes, zijn in de 18de en 19de eeuw opgetrokken.
ID: 78734 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rabattestraat (Damme)
Sluis van het Zwin, ook gekend als de zogenamade "Sleckeput", één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode na 1616, hoewel door sommige bronnen ouder gedateerd (zie kazemat, Haringmarkt en sas van de Lieve, Ketelstraat). Poel en restanten van opgaand metselwerk midden in een weiland.
ID: 78989 | Bouwkundig element
Spermalieweg 25, 25A (Damme)
Historische omwalde hoeve Spermalie, opgericht circa 1300 als abdijhoeve horend bij de in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579. De huidige hoevegebouwen klimmen vermoedelijk op tot de 17de en 18de eeuw. Beboomde dreef. De hoeve omvat woonhuis, paarden-, ossen-, koe-, schaap- en varkensstal, losstaande schuren, wagenhuis, rosmolen en duiventil. Behalve een boomgaard is er een moestuin aan de westzijde van het erf, met waterput en vijver die in verbinding staat met de wal. Eénlagig, witgekalkt verankerd bakstenen volume met gepekte plint van zes traveeën met opkamertravee aan oostzijde onder overkragend zadeldak.
ID: 79004 | Bouwkundig element
Stationsstraat 198 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Valkeniersstraat. Voormalig woonhuis met atelier en expositieruimte opgetrokken in 1964 in opdracht van de beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°Tielt, 1937) naar ontwerp van architect Daan Laethem (Egem). Eénlagig, grosso modo L-vormig bakstenen volume, thans onder haaks op elkaar geplaatste schilddaken (daktegels), deels afgescheiden van de straat door hagen; ondiepe voortuin met aanplantingen aan straat- en zijgevel. Omgevende waterpartij aan noordzijde, waarover loopbrugje.