Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 8482 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg (Geraardsbergen)
Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.


ID: 8781 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Waarbekeplein (Geraardsbergen)
Neoclassicistisch getinte kerk met omringend kerkhof en -muur van baksteen; deels behouden zandstenen muur en pijlers aan de westzijde. Circa 1847 gebouwd ter vervanging van het oorspronkelijke achthoekige bedehuis. Op het kerkhof bleven graftekens bewaard van de 18de tot de 20ste eeuw.


ID: 8819 | Bouwkundig element

Graanwatermolen

Watermolenstraat 38 (Geraardsbergen)
Graanwatermolen, tijdens 19de en begin 20ste eeuw eveneens oliestamperij en heden cilindermaalderij. Voornamelijk bakstenen constructies van één tot twee bouwlagen, onder zadeldaken, uit de 19de en begin 20ste eeuw, doch op oudere grondvesten.


ID: 8804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zarlardingeplein (Geraardsbergen)
Laatclassicistische kerk, gelegen bij een kruispunt van wegen ten westen van het Zarlardingeplein. Kerkhof vervangen door groenbeplanting. Toegang ten westen tussen twee classicistische pijlers met siervazen.


ID: 46991 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel

Herenthoutse steenweg (Grobbendonk)
Bakstenen kapel van circa 1920 onder leien zadeldak, op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 8876 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 1 (Haaltert)
Met sloping bedreigde hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant bij het kruispunt van vier wegen.


ID: 8840 | Bouwkundig element

Kruisbeeld

Bruulstraat (Haaltert)
Overluifeld houten gepolychromeerd kruisbeeld met opschrift tegen de zijgevel.


ID: 214017 | Bouwkundig element

Duits kruis

Ijzerwinningstraat (Halen)
Hardstenen kruis als enige restant van een Duitse begraafplaats van tijdens de Eerste Wereldoorlog gelegen ten oosten nabij de IJzeren Winninghoeve.


ID: 84858 | Bouwkundig element

Herinneringskruis

't Hoog 1 (Hamme)
Herinneringskruis aan de gesneuvelde Amerikaanse vliegenier Floyd Chesmore, neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog in een bommenwerper te Moerzeke-Kastel. Betonnen kruis op vierkant voetstuk geplaatst in zijn voortuin door Alois Van Duysen, die het slachtoffer aantrof in de Scheldepolders.