Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 88834 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hellegathof

Hellegatstraat 3 (Jabbeke)
Hellegatstraat nr. 3. Hoeve zgn. "'t Hellegathof", monumentale 19de-eeuwse hoeve waarnaar de straat is genoemd. Historiek. Een ommeloper uit 1478 beschrijft een hoeve afhankelijk van de Rijke Klaren uit Brugge op deze plaats. De Rijke Klaren verkopen de hoeve in 1732 aan de pachter, Gillis Deketelaere. Een kaart uit 1783 geeft de hoeve weer als bestaande u


ID: 88863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Straeten

Hof Van Straeten 1 (Jabbeke)
Domein "Hof van Straeten", oorspronkelijk de residentie van de invloedrijke Heren van Straten, die in de 12de eeuw een burcht lieten bouwen ten noorden van de kerk van Varsenare en van daaruit een erg belangrijke heerlijkheid uitbouwden. Nu nog bestaande uit een omwald, en door hekkens tussen mooie neoclassicistische, hardstenen pijlers afgesloten parkdomein met centrale onregelmatige vijver, een woning uit 1971 op de fundamenten van het 19de-eeuwse kasteeltje en verbouwde resten van de bijgebouwen als de oranjerie, de ijskelder en het koetshuis.


ID: 88773 | Bouwkundig element

Hoeve Ydenpraethove

Isenbaertstraat 32 (Jabbeke)
De naam van de hoeve verwijst naar een toponiem in de buurt. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, haaks op elkaar geschikt op een omhaagd, deels verhard erf aan de straat, met ten noorden een poel.


ID: 88774 | Bouwkundig element

Hoeve Vlaeminckpoort

Kasteeldreef 1 (Jabbeke)
Van de hoeve met losse bakstenen bestanddelen omheen een vierkante binnenerf is enkel het boerenhuis bewaard. Het grote, eertijds volledig omwalde erf, is via een hek tussen mooie bakstenen pijlers bewaard, begroeid met klimop. Thans volledig gerenoveerd tot villa en omgeven door een boomrijke tuin.van 1494 en betreft een hoeve in eigendom van ridder Cornelis Miles. Het was op dat moment een belangrijke hoeve met veel landerijen rondom. In 1681 wor


ID: 88777 | Bouwkundig element

Oranjerie van het kasteel van Snellegem

Kasteeldreef 16-18 (Jabbeke)
Oranjerie van het kasteel van Snellegem, gelegen ten oosten van het kasteel in een ommuurde tuin met moestuin, met een hoog hek van de straat afgescheiden. De remise werd in 1970 ingericht als woning, en is op die manier geïntegreerd in de villaverkaveling die op het oorspronkelijke kasteeldomein is aangelegd.


ID: 88780 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg Sint-Sebastiaan

Kerkeweg 5 (Jabbeke)
Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken: In kern 18de-eeuws L-vormig hoofdvolume van het woonhuis aan straatzijde, ten noordwesten daarvan een schuur met geïncorporeerde stallen (1885) en een bakhuis. Verhard, omhaagd erf toegankelijk vanaf de straat via een hek tussen twee bakstenen pijlers.


ID: 88835 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Weiden

Krakeelstraat 2 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778). Op het Primitief kadasterplan van 1830 getekend als twee parallelle volumes haaks op de straat, zijnde boerenhuis en schuur. Circa 1871 wordt ten zuidoosten van het huis een nieuwe haaks op de woning ingeplante dwarsschuur gebouwd.


ID: 88750 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kroondreef 58 (Jabbeke)
19de-eeuwse hoeve met losse donkerrode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, geschikt op een onverhard erf, met aan beide zijden van de oprit een boomgaard en ten noorden van het huis een moestuin. Erf toegankelijk via een hek tussen ijzeren pijlers.


ID: 88840 | Bouwkundig element

Hoeve 't  Lindenhof

Noordstraat 62 (Jabbeke)
Imposante historische polderhoeve die minimaal tot de 18de eeuw opklimt. De hoeve ligt in de bocht aan het noordelijke einde van de straat, en springt daardoor van ver in het oog.


ID: 88879 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Varsenare met tuin

Oude Dorpsweg 58 (Jabbeke)
Imposante voormalige pastorie van Varsenare, gelegen op een vierkant omgracht perceel binnen een ruime beboomde en omheinde, openbaar toegankelijke tuin. Sinds 2000, na een grondige renovatie naar ontwerp van architecten I. Decoster en M. Verhelst, in gebruik als deelgemeentehuis van Varsenare.