Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 86943 | Bouwkundig element

Hoeve

Wakkensesteenweg 55 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie wijd uit elkaar staande parallelle bestanddelen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); op het primitief kadasterplan (circa 1830) met klein bijgebouw aan de oostzijde van het erf. Volgens kadaster wordt het woonhuis in 1912 herbouwd. Toegang via geschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers met getrapte bekroning. Aan noordzijde, éénlagig woonhuis van zes traveeën. Ten zuiden van het erf, parallelle schuurvleugel met jaartalsteen waarop "1904" in oostzijpuntgevel. Ten westen van het erf, haakse stal. Bakhuisje met ovenhokje.


ID: 37602 | Bouwkundig element

Hoeve Beaurepart

Luikersteenweg 411 (Tongeren)
Imposante gesloten hoeve uit het begin van de 18de eeuw, met witgekalkte bakstenen gebouwen, gelegen rondom het ruime erf, bereikbaar via een inrijpoort in de zuidwestvleugel.


ID: 37613 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Voortstraat 8 (Tongeren)
Hoeve, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 87282 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bollestraat 92 (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) L-vormig opgesteld rondom een begraasd erf, met boomgaard en omringende ligusterhaag. Erftoegang via ijzeren hek tussen betonnen palen met afgeschuinde hoeken. Hoevesite als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), met twee losstaande parallelle volumes, ten noorden van het erf, het huidige boerenhuis.


ID: 87323 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met nutsgebouwen

Consciencestraat 10 (Torhout)
Achterin gelegen boerenarbeidershuis met nutsgebouwen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), getoogde muuropeningen onder strek.


ID: 87385 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keibergstraat 39 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met bestanddelen opgesteld in L-vorm rondom erf (op het primitief kadasterplan U-vormig opgesteld rondom erf). Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met rechts aansluitend stalling.


ID: 87417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortemarkstraat 229 (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld rondom begraasd erf met oude boomgaard. Site omzoomd met meidoornhaag. In kern 18de-eeuwse site, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met losse bestanddelen. De huidige constellatie met centraal boerenhuis, links hiervan wagenschuur, rechts hiervan lange schuur gaat vermoedelijk minimaal terug op primitief kadasterplan (circa 1830, zie mutatieschets 1857, 'toestand voor', de hoeve wordt eigendom van J. Deman-Vanoutrive uit Brugge). Het huis en de wagenschuur zijn 18de-eeuws.


ID: 87426 | Bouwkundig element

Paleputhof

Langenhoekstraat 9 (Torhout)
De benaming van de hoeve verwijst naar het toponiem "Paelpitten" dat voor de eerste maal voorkomt in 1660 (zie K. De Flou). Dit verwijst naar de vijver zogenaamd "den Paeleput" aan de Paleputbeek, echter niet (meer) aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De hoeve is als site met meerdere losse bestanddelen reeds aangeduid op de Ferrariskaart, en op de Atlas der Buurtwegen (1846). Erftoegang met grote eik. Ten westen van de schuur, poel.


ID: 87438 | Bouwkundig element

Herenhuis met nutsgebouw

Lichterveldestraat 37 (Torhout)
In tuin gelegen riante woning met nutsgebouw, volgens het kadaster in 1905 gebouwd door Verleene-d'Aussy na samenvoeging van een aantal percelen. Sinds 1989 in het bezit van de instelling "Tordale". In functie van huidige bestemming van begeleid zelfstandig wonen, recente achterbouw in imiterende stijl. Tevens nieuwe toegangspijlers en aanleg van het parkje rondom de woning, bewaarde oorspronkelijke rode beuken en plataan.


ID: 87444 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Makeveldstraat 45A-D (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen. Als site met losse bestanddelen reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Het boerenhuis en een nu afgebroken stalletje zijn reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846). De dwarsschuur dateert van 1856, zie gemetseld jaartal, het bakhuis van 1892. Tevens wagenschuur.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.