Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 200396 | Bouwkundig element

Mijnwerkerswoning

Marie Joséestraat 3 (Maasmechelen)
Mijnwerkerstweewoonst van 1925 gebouwd midden in de oudste Eisdense mijnwerkerscité. Tuinwijkarchitectuur in de zogenaamde cottage stijl.


ID: 1197 | Bouwkundig element

Hoofdburelen van de mijn

Zetellaan 70 (Maasmechelen)
Prestigieus gebouwencomplex van 1931 in neo-classicistische barokstijl. De invloed van de Franse aandeelhouders blijkt uit de keuze voor deze vormgeving.


ID: 77561 | Bouwkundig element

Melkhuis Donjon

Broekstraat 77 (Machelen)
Restaurant, L-vormig complex gemarkeerd door een gekanteelde vierkante hoektoren, in kern deels opklimmend tot de 18de eeuw, gevelsteen met jaartal 1762, grondige volumewijziging in 1836 en 1903, gelegen in een omringend park met vijver.


ID: 77569 | Bouwkundig element

Margapaviljoen

Kerktorenstraat 31 (Machelen)
Omwaterd complex met deels omringend park, bestaande uit een 15de-eeuws poortgebouw en een rechthoekig paviljoen, opgericht als cultureel centrum in het derde kwart van de twintigste eeuw, ter vervanging van het oudere kasteel met traditionele kern.


ID: 77589 | Bouwkundig element

Hoeve van Nijpezeel met Duivenmolen

Sint-Katarinastraat (Machelen)
Enkele resten van een gesloten hoeve met watermolen met bouwfasen uit de 17de tot en met de 20ste eeuw.


ID: 134123 | Landschappelijk element

Restant van het kasteelpark van Beaulieu

Woluwelaan 100 (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656 omgeven door landschappelijk park met serpentinevijver ('rivier') en strak afgelijnde vista's tussen bosschages; gemengde parkaanleg met regelmatige en onregelmatige elementen, oorspronkelijk circa 17 hectare, vermoedelijk aangelegd aan het einde van de 18de eeuw.


ID: 50006 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Donk met tuin

Brezendedreef 8 (Maldegem)
Vrijstaande, sobere bakstenen woning met omhaagde voortuin en kleine beboomde achtertuin, opgericht circa 1873 als pastorie naast de houten noodkerk, op grond van de familie della Faille d'Huysse. Linker bijgebouw, voormalig schooltje en vergaderzaal van de Mariacongregatie, opgericht door pastoor De Swaef in 1877 op de plaats van de vroegere noodkerk, oorspronkelijk gebouwd tot aan de rooilijn.


ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Reesinghe

Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.


ID: 50571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Mariagrot van Kleit

Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.


ID: 50572 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Kleit met tuin

Kleitkalseide 105 (Maldegem)
Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1857 samen met de nieuwe kerk. In de beboomde pastorietuin, grote rondboognis, opgetrokken uit dezelfde betonblokken als de grot, met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind Jezus.