Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 300295 | Landschappelijk geheel

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.


ID: 205288 | Bouwkundig element

Kerkhof

Bavikhovedorp (Harelbeke)
Kerkhof, gelegen rond de in oorsprong romaanse Sint-Amanduskerk die echter verschillende (ver)bouwfases kende waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw.


ID: 205019 | Bouwkundig element

Harlebeke New British Cemetery

Deerlijksesteenweg (Harelbeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een ommuurde begraafplaats met kronkelende voormuur, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en 19 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 205149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Knotlinde met boomkapelletje

Luipaardstraat (Harelbeke)
Boomkapelletje in een boom op de rand van het voetpad en het erf van nummer 85; afgesloten van de straatkant door ijzeren hekwerk. Blauw beschilderd kastje met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw, opgehangen aan de met klimop begroeide linde.


ID: 205456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen en erfbeplanting

Muizelstraat 85 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de huidige gebouwenconfiguratie teruggaat tot het begin van de 18de eeuw.


ID: 205198 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Augustinus

Stasegemdorp (Harelbeke)
Sint-Augustinuskerk, parochiekerk van het gehucht Stasegem, gelegen langs de straat Stasegemdorp, op de kruising met de Ommegangstraat. Eenvoudige neoromaanse kruiskerk gebouwd in 1874 naar het ontwerp van de quasi onbekende (Gentse?) architect Bloem.


ID: 205247 | Bouwkundig element

Hofstede Te Populiere

Tuinbouwstraat 14 (Harelbeke)
Voormalige hofstede Te Populiere, thans opgedeeld in twee verschillende eigendommen (nummers 10 en 14), gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (1912?). Dwars op de rijweg georiënteerd woonhuis met afzonderlijke stalling, gelegen op een omhaagd erf en toegankelijk via een inrit tussen twee wit beschilderde, bakstenen pijlers.


ID: 300277 | Landschappelijk geheel

Demervallei met de kastelen van Loye, De Burg en Het Hamel

Hasselt, Spalbeek (Hasselt), Berbroek, Schulen (Herk-de-Stad), Lummen (Lummen)
De Demer is al vroeg gekanaliseerd en ingedijkt om overstromingen tegen te gaan en in functie van het transport. De Demervallei is een moerassig gebied met broekbossen, vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. Op de rivier liggen meerdere historische waterradmolens. In heel het gebied zijn op de perceelsgrenzen nog veel relicten van houtwallen, al dan niet met knoteiken, in het landschap bewaard. De bewoning en de akkercomplexen concentreren zich op deze stuifzandgronden en zandleemgronden. Naast schaarse leembouw, zijn (deels versteende) hoeven in vakwerk nog in ruime mate aanwezig. In de Demervallei liggen meerdere kasteeldomeinen die teruggaan op een motte of donjon zoals de waterburchten 't Looi en de Burg. De omringende parken en tuinen worden gekenmerkt door een bijzondere aanleg en zijn van groot belang op vlak van tuinarchitectuur.


ID: 135347 | Landschappelijk geheel

Herkenrodebos en kasteel van Stevoort

Kermt, Kuringen, Spalbeek, Stevoort (Hasselt)
Het gebied ‘Herkenrodebos en kasteel van Stevoort’ bevindt zich op de noordgrens van vochtig Haspengouw, op het interfluvium tussen de Demer in het noorden en de Herk in het zuiden. Het is een landschapsecologisch rijk gebied met relicten van het voormalige Herkenrodebos en met een concentratie van bouwkundig erfgoed, in het bijzonder restanten van vakwerkbouw. In het zuidwesten liggen de kastelen van Stevoort en Schimpen. De kern van dit gebied bestaat uit een aantal versnipperde bosrelicten, die nu worden aangeduid als Herkenrodebos, Zusterkloosterbos en andere. Deze historisch stabiele bossen, met een rijke voorjaarsflora, worden afgewisseld met graslanden en aangevuld met kleine landschapselementen die vooral bestaan uit bomenrijen, hier en daar houtkanten, meidoornhagen en struwelen.


ID: 130968 | Landschappelijk element

Geleide lindendreef Abdij Herkenrode

Kuringen (Hasselt)
Van bij de Abdij van Herkenrode loopt een rechte dreef, de Herkenrodedreef, tot aan de Diestersteenweg. De totale lengte van de abdijdreef bedraagt 1400 meter. De dreef bestaat uit vier bomenrijen van hoofdzakelijk gekandelaarde lindes.