Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 71037 | Bouwkundig element

Twee hoeven

Thijsstraat 16-18 (Bree)
Deze twee voormalige hoeven ontstonden eind 19de-begin 20ste eeuw uit een ruime hoeve met losstaande bestanddelen, zoals aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77.


ID: 71038 | Bouwkundig element

Hoeve Truyenshof

Truyenhofstraat 1A (Bree)
Een tweeledige hoeve, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77. Tijdens het Ancien Régime een hoeve van het augustijnenklooster en -college van Bree.


ID: 70874 | Bouwkundig element

Hoeve Patersburgerhof

Veldstraat 2 (Bree)
Hoeve met oude kern, reeds aangeduid als een L-vormige hoeve op de Ferrariskaart van 1771-77. De huidige hoeve is tweeledig; zij dateert in haar huidige vorm van 1876.


ID: 70793 | Bouwkundig element

Hoeve Kroezenhof

Vennestraat 30-32 (Bree)
De thans gesloten hoeve ontstond uit een tweeledige hoeve, zoals aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77. Geen van de toenmalige gebouwen bleef bewaard; de huidige hoeve werd heropgebouwd in twee campagnes in 1852 en 1862.


ID: 70794 | Bouwkundig element

Hoeve Kupkenshof

Waterstraat 8 (Bree)
Tweeledige hoeve, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1845. De resterende vleugel dateert van 1874. Voormalige ordonnantie: woonhuis-stal. De voorgevel is thans gedeeltelijk ingebouwd door een recent dienstgebouw.


ID: 70795 | Bouwkundig element

Tweeledige hoeve

Waterstraat 9 (Bree)
Tweeledige hoeve, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1845. Van deze toestand bleef alleen de noordvleugel met woonhuis uit 1801 bewaard. Het huidige dienstgebouw dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 135128 | Landschappelijk geheel

Polders nabij Dudzele

Dudzele, Koolkerke (Brugge), Damme (Damme)
Dit gebied ligt quasi volledig in het zogenaamd oudland-poldergebied en toont nog het typische grondgebruik gerelateerd aan de fysische structuur van kreekruggronden en komgronden. In het uiterste noordoosten van het gebied ligt een stuk in het zogenaamd middelland-poldergebied. Op de drogere kreekruggronden treft men nog (vooral) akkerland aan. hierop komen ook de verspreide bebouwing en de wegen voor. Hier en daar liggen enkele hoogstamboomgaarden bij de hoeves. De komgronden zijn van oudsher grasland en vertonen microreliëf. Tussen de onregelmatige weilandpercelen zijn talrijke grachtjes aanwezig. Het grasland heeft een belangrijke floristische en faunistische waarde. De dorpskern van Dudzele is opgenomen in de afbakening.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.


ID: 135176 | Landschappelijk geheel

Groot Ter Doest en omgeving

Lissewege (Brugge)
Dit gebied omvat een gedeelte van het poldergebied rond het Lisseweegs Vaartje, alsook een deel van de dorpskern van Lissewege. De dominante poldergraslanden kennen gedurende het gehele jaar een zeer hoge grondwaterstand door hun lage ligging. De perceelsstructuur hangt vast aan de hoeve van het abdijcomplex Groot Ter Doest en bestaat uit grote regelmatige percelen begrensd door grachten met rietvegetatie. De monumentale dwarsschuur van de voormalige abdij vormt de blikvanger in de omgeving door haar grootte en door de vorm.


ID: 135139 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomeinen Beisbroek, Tudor, Tillegem en Abdij van Zevenkerken

Sint-Andries, Sint-Michiels (Brugge), Snellegem (Jabbeke), Loppem, Zedelgem (Zedelgem)
Dit gebied is gelegen in de zuidwestelijke bosrijke rand rond Brugge. Tijdens de middeleeuwen en later (tot 18de eeuw) vormden de arme en droge landbouwgronden een uitgestrekt gemeenschappelijk veldgebied met struiken, heide, en her en der enkele ontgonnen percelen. Na de 18de eeuw kwamen grote delen van dit gebied in handen van de adel die deze gronden ontgonnen als landbouwland of als bos. Ze gingen systematisch te werk volgens een geometrisch patroon van dreven. Veelal lieten ze op de slechtste gronden een kasteel bouwen met bijhorend park: kasteel Tudor, kasteel van Tillegem, kasteel Forreist en Kasteel ter Heide. Verder liggen in het gebied ook nog de omgrachte hoeve Sint-Anna-ter-Woestijne, de Hoeve Godts en de Abdij van Zevenkerken. In het zuidwesten bevindt zich een zeer natte depressie ’t Duivelsnest genaamd.