Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 44090 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering

Markt 50 (Langemark-Poelkapelle)
Centraal gelegen, georiënteerd bedehuis midden omhaagde grasperken, afgezet met linden. Heden driebeukige hallenkerk met westtoren in neo-baksteengotiek naar ontwerp van architect Thierry Nolf van 1921. Toren heropgebouwd volgens het algemeen geldend torenpatroon van de streek; spits enigszins afwijkend van de vooroorlogse leien bekroning met lichte welving en balustrade.


ID: 44149 | Bouwkundig element

Klooster en school

Nieuwplaats 13-15 (Langemark-Poelkapelle)
Klooster en bijhorend schooltje naar ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels (Brussel) van de jaren 1920.


ID: 47671 | Bouwkundig element

Klooster

Brusselsesteenweg 45 (Lebbeke)
Voormalig klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Sint-Niklaas, in 1873 overgenomen door de zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Opwijk. Kern van de huidige aan de straat palende vleugel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder laaghellend zadeldak, is een woning van oorspronkelijk vijf traveeën, gebouwd in 1837.


ID: 47672 | Bouwkundig element

Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


ID: 47786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.


ID: 47696 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.


ID: 47710 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Joannes-Maria Vianney

Heizijdestraat (Lebbeke)
Modern kerkgebouw met vrijstaande campanile met uurwerk op het zuidwesten aan de straat en achterin gelegen gebedsruimte, opgetrokken uit beton met bakstenen parement en onder schuin afhellend en vooraan overstekend plat dak, naar plannen van architect Eugène De Witte van 1961-1965. Inwijding op 11 mei 1969.


ID: 47805 | Bouwkundig element

Katholieke kleuter- en lagere school

Kapellenstraat 43 (Lebbeke)
Als katholieke lagere school met bewaarschool en klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Dendermonde opgericht in 1898. Hoge baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met links het vroegere kloosterhuis van drie traveeën en rechts de aansluitende schoollokalen van zeven traveeën.


ID: 47855 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool Wieze

Kloosterstraat 1 (Lebbeke)
De aanvankelijke gebouwen omvatten een aan de straat gelegen afzonderlijk kloosterhuis en parallel daarachter een schoolgebouw met een grote speelplaats ervoor en een kleinere van de bewaarschool erachter. Het kloosterhuis en de kloosterschool werden opgericht in 1899 door de firma Ed. & L. Van Herrewege frères, architecten en constructeurs uit Gent.


ID: 88635 | Bouwkundig element

Klooster en school

Lange Minnestraat 61 (Lebbeke)
Achterin gelegen klooster- en schoolgebouwen toegankelijk via een weg rechts van de parochiekerk van het Heilig Kruis, gebouwd in 1937 voor de zusters van de congregatie van de Heilige Vincentius die het onderwijs verzekerden voor kleuters en meisjes in het wijkschooltje, opgericht in 1907.