Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 47723 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Lange Minnestraat 63 (Lebbeke)
De bouw van de nieuwe kerk werd gerealiseerd onder leiding van pastoor R. Goethals van Lebbeke-Centrum en uitgevoerd naar ontwerp van architect Henri Valcke uit Gent. De eerstesteenlegging gebeurde op 19 mei 1935.


ID: 47735 | Bouwkundig element

Broederschool

Laurierstraat 26 (Lebbeke)
In 1897 werd onder impuls van pastoor E. Crombé een overeenkomst gesloten met de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes-Oostakker voor de oprichting van een lagere school. De school met zes klassen en een schoolhuis werd geopend op 4 oktober 1897 door priester J. De Cuyper. Volgens het kadasterarchief werd de parallelle vleugel achteraan gebouwd in 1900 als klooster.


ID: 47864 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Hart

Olmendreef (Lebbeke)
Voormalige wijkkapel in begin jaren 1920 gebouwd door de brouwersfamilie Callebaut, uit dank omdat hun fabrieksgebouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog niet vernield werden.


ID: 47751 | Bouwkundig element

Heilige Kruiskapel

Opwijksestraat (Lebbeke)
Neogotische kapel van één travee met driezijdige sluiting onder leien zadeldak, opgetrokken uit baksteen met sobere verwerking van arduin voor plint, dekstenen en bekronend kruis.


ID: 47754 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof ter Hulst

P.F. De Naeyerstraat 8-10 (Lebbeke)
Het Hof ter Hulst is een oude site met walgracht van het tweeledige type met afzonderlijk omgracht opper- en neerhof. Sober neoclassicistisch landhuis, in 1890 uitgebreid met een vierkante toren. In 1883 wordt de kapel gebouwd. In 1897 volgt de bouw van een tuinpaviljoen en in 1898 een dienstgebouw met oranjerie, paardenstallen en speelzaal. In 1908 wordt de wintertuin aangebouwd en circa 1920 volgt de bouw van een conciërgewoning.


ID: 47873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Wiezeplein (Lebbeke)
Laatgotische kerk ingeplant te midden van het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. Het huidige kerkgebouw, volledig opgetrokken uit Ledische zandsteen in gotische stijl, dateert in kern ten vroegste uit de 14de-15de eeuw. Haar huidig uitzicht kreeg de kerk in de periode 1869-1872 door de restauratie- en vergrotingswerken onder leiding van de Gentse architect August Van Assche.


ID: 9126 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Denijs

Impedorp 64 (Lede)
Kleine eenbeukige kerk, gebouwd op natuurstenen sokkel. De plattegrond ontvouwt een eenbeukig schip met vier traveeën, een achtzijdige westtoren, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting; ten zuiden sacristie.


ID: 9079 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 2 (Lede)
Kalkzandstenen laatgotische hallenkerk van het ontwikkelde type, gegroeid uit een eenvoudige hallenkerk, waarvan de westtoren en middenbeuk uit eind 14de eeuw zijn bewaard gebleven.


ID: 9135 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Oordegemdorp 1 (Lede)
Pseudobasilicale kerk, gelegen op een hoogte, midden het dorpsplein; omringende groenaanplanting en parking ter plaatse van het vroegere kerkhof waarvan resterende ommuring en trap ten westen. Van de oorspronkelijke gotische kerk uit de 14de eeuw bleven de westgevel en het schip bewaard.


ID: 9169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Macharius

Papegemstraat 41 (Lede)
Witgeschilderd gebouw van baksteen onder plat dak, van 1956; daarachter bevindt zich de school.