Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 32759 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Rijselstraat 62 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met oostelijke erfoprit; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal, schuur, tabaksast respectievelijk ten noordoosten, noordwesten, zuidoosten en oosten.


ID: 32712 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozestraat 1 (Heuvelland)
Hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest; behouden schuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Boerenhuis heropgebouwd in aansluiting met de regionale hoevebouw, echter met vrij geïnterpreteerde elementen, zie geknikte puntgevel met muurvlechtingen en blinde oculus in de top; rechthoekige deur verdiept in rondboogportaal.


ID: 215701 | Bouwkundig element

Britse brug uit de Eerste Wereldoorlog

Vierstraat (Heuvelland), Hallebaststraat (Ieper)
Betonnen brug voor tanks, in de zomer van 1918 met geprefabriceerde betonstenen aangelegd door de '245 Army Troops Company, Royal Engineers'.


ID: 201030 | Bouwkundig element

Oorlogssite Bayernwald

Voormezelestraat 2B (Heuvelland)
Bayernwald is een Duitse oorlogssite uit de Eerste Wereldoorlog, bestaande uit een gerestaureerd loopgravenstelsel met bunkers en mijnschachten.


ID: 307464 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met monumentaal wagenhuis

Wambekestraat 1 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve in regionalistische baksteenarchitectuur uit de jaren 1920, gelegen naast de Wambeek en aan een haakse bocht van de Wambekestraat. De hoevegebouwen worden gekenmerkt door decoratief baksteenmetselwerk. Aan de oostzijde van het erf staat een monumentaal wagenhuis.


ID: 32695 | Bouwkundig element

Hoeve Cense Westhove

Westhovestraat 3 (Heuvelland)
Historische gesloten hoeve met bakstenen bestanddelen onder overstekende, gebogen zadeldaken op houten, geprofileerde schoorstukken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest: nutsgebouwen van 1888; gietijzeren toegangsbruggetje en boerenwoning werden heropgebouwd naar ontwerp van architect F. Tilley in 1921.


ID: 307932 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nermstraat

Hoegaarden (Hoegaarden)
De kasseiweg die op sommige hedendaagse kaarten als Nermstraat staat genoteerd, is eigenlijk een samenvoeging van verschillende wegen, die elkaar kruisten of in elkaars verlengde lagen. Het tracé bestaat bijna volledig uit Tiense kwartsiet, hier en daar aangevuld met grés.


ID: 307982 | Landschappelijk element

Holle weg naar Marollenkapel

Hoegaarden (Hoegaarden)
Op de weg Klein Overlaar vertrekt een brede holle weg naar het noordwesten. Halverwege het tracé zijn er sporen van kasseiverharding met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. Op het plateau gaat de holle weg over in een onverharde voetweg met open zichten op de omliggende akkers. De weg eindigt bij de Marollenkapel of Kapel van Klein Scherpenheuvel, een voormalige bedevaartplaats tegen huidziekten, opgericht door de congregatie van het domein Mariadal.


ID: 135105 | Landschappelijk geheel

Meldert

Meldert (Hoegaarden)
Meldert is een landelijk dorp in een de vallei van de Molenbeek, gesitueerd tussen de grote kouters. De gebouwen van het voormalige molencomplex op deze Molenbeek werden sterk gerenoveerd. In de drassige vallei komen talrijke boomgroepjes voor, op de flanken vinden we taluds. Centraal in het afgebakende gebied ligt de Sint-Ermelindiskerk met erachter de Sint-Ermelindiskapel, een gekend bedevaartsoord. De 18de-eeuwse Prins Kardinaalhoeve en het kasteel van Meldert met park zijn belangrijke relicten van het Meldertse verleden.


ID: 307938 | Landschappelijk element

Kasseiweg Sint-Ermelindestraat

Meldert (Hoegaarden)
De Sint-Ermelindestraat in Meldert is een kasseiweg verhard met Tiense kwartsiet en afgeboord met blauwe hardsteen. Hij vormt de verbinding tussen de Molenstraat in de vallei van de Molenbeek en de hoger gelegen Waversesteenweg.